ΕΛΜΕΚΙ: Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη- Κοροϊδία για το λαό – δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 07:57

ΕΛΜΕΚΙ: Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη- Κοροϊδία για το λαό – δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη: Κοροϊδία για το λαό – δεσμεύσεις για το κεφάλαιο Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς (Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ, Ένωση Γονέων, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ) χαιρετίζει την μαχητική στάση του λαού της Κεφαλονιάς απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τους σεισμόπληκτους και στην προκλητικότητα του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοΐδη. Ο λαός της Κεφαλονιάς, οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, οι άστεγοι και οι κάτοικοι των ερειπωμένων εργατικών του Ληξουρίου απαίτησαν στέγη, πλήρεις αποζημιώσεις και ασφαλείς δημόσιες δωρεάν υποδομές σε οδικό δίκτυο, σχολεία κλπ. Ο κ. Υπουργός, αφού προέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας, αφού συναγελάστηκε με την τοπική διοίκηση σε Δήμο και Περιφέρεια ανταλλάσσοντας αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, αναγκάστηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων. Από τις απαντήσεις του Υπουργού γίνεται φανερό ότι σκοπός της επίσκεψης δεν ήταν η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων αλλά η αξιοποίηση του σεισμού για την επιτάχυνση και το βάθεμα της διείσδυσης του κεφαλαίου στα δημόσια έργα.

Όσο αφορά τα αιτήματα που του τέθηκαν: 1) σχετικά με το ΦΕΚ 455/25.02.2014 που μηδενίζει τις αποζημιώσεις για το φέροντα οργανισμό στις κατοικίες οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν το 1995, ακόμη κι αν αυτές προβλεφθούν στο 100%, σιώπησε επιδεικτικά. Το κράτος καλύπτει μελέτη και επιδιορθώσεις για έναν πάρα πολύ μικρό σεισμό (σε αυτό αντιστοιχεί το περίφημο 80% αρωγή και 20% άτοκο δάνειο) και όλα τα άλλα έξοδα για κανονικό σπίτι τα επιβαρύνεται στο 100% ο ιδιοκτήτης!!! Ο κ. Υπουργός είχε δίκιο όταν δήλωνε ότι τέτοιες αποζημιώσεις (μηδενικές) δεν έχουν δοθεί πουθενά!!! 2) σχετικά με τις εργατικές κατοικίες δήλωσε ότι η κατοικία είναι ατομική και όχι κρατική υπόθεση και ότι η κατασκευή του συνόλου των εργατικών κατοικιών με 100% κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση «αντιστοιχεί σε άλλες εποχές». 3) σε σχέση με τους μεταφερόμενους οικίσκους τους οποίους είχαν αποφασίσει (ΦΕΚ 305/Β/12.02.14 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων) να παραχωρήσουν προσωρινά στους ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον επανέλεγχο της ΥΑΣ επικίνδυνες για χρήση (κόκκινες) ή προσωρινά ακατάλληλες (κίτρινες) προαναγγέλθηκε η ουσιαστική άρση του σχετικού ΦΕΚ, διότι όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης «δε μπορεί να μπουν στο σπίτι του καθενός»!!! Με το ίδιο επιχείρημα ακυρώνεται πρακτικά και η δέσμευση του ίδιου σε απάντηση ερώτησης του ΚΚΕ (24.02.14) ότι «η ΥΑΣ δύναται να διαθέσει ικανό αριθμό λυόμενων οικίσκων (διαφόρων τύπων) προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς». Αυτό συμβαίνει διότι αφενός ο Υπουργός έκανε τώρα λόγο μόνο για οικισμό σεισμοπλήκτων που δεν έχει καν σχεδιαστεί και αφετέρου δεν παίρνεται κανένα μέτρο άμεσης ατομικής κάλυψης των σεισμοπλήκτων. 4) Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ενοικίαση σπιτιών στο Ληξούρι, χωρίς όμως να κάνει αναφορά σε κανένα μέτρο άμεσης στεγαστικής κάλυψης των αστέγων (πχ επίταξη ασφαλών ξενοδοχείων).

Για τις δημόσιες υποδομές σε όλα τα επίπεδα έδειξε ότι η μόνη πρεμούρα του είναι η τουριστική εικόνα, όχι για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες αλλά για τα μονοπώλια που δρουν στον κλάδο. Έτσι – επαναλαμβάνοντας τα ίδια που είπε και την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί - ποσώς δεσμεύτηκε για βασικά προβλήματα (οδικό δίκτυο – Χάρακας – Κριτονού, σχολεία κλπ). Είναι ενδεικτικό ότι λοιδόρησε ακόμη και την πρόταση του ΤΕΕ για ουσιαστικούς ελέγχους στα σχολεία, λέγοντας ότι «κάποιοι κάνουν ενδοσκόπηση και σπεκουλάρουν»!!!! Και βεβαίως τίποτε δεν ακούστηκε για τους όρους που θα γίνουν τα έργα (ήδη συζητείται νέα μελέτη για το Χάρακα, ήδη έχουν δοθεί σε μεγαλοεργολάβους πχ ΑΚΤΩΡΑΣ που πιέζουν διαρκώς για νέες κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και δεν έχουν διαψευστεί οι καταγγελίες για ΣΔΙΤ). Το μεγάλο φαγοπότι των ομίλων πάνω στα ερείπια θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, τους σεισμόπληκτους να πληρώνουν νοίκι για τη χρήση μιας σειράς υποδομών που θα πρέπει να είναι ασφαλείς, δημόσιες και δωρεάν.

Τα ζητήματα της κατοικίας και των υποδομών αλλά και το σύνολο των προβλημάτων του λαού η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει να τα διεκδικεί κόντρα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης (που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους) και κόντρα στην επιλεξιμότητα της ΕΕ.
Είναι ώρα να βγουν συμπεράσματα και να οργανώσει ο αλός την πάλη του.

Η Επιτροπή Αγώνα


Ετικέτες: