Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων για τη μαχητική στάση τους στη λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 07:18

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων για τη μαχητική στάση τους στη λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων στο Νομό που συνεχίζουν μαζικά – μαχητικά να δίνουν απάντηση στη λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η πλειονότητα των συναδέλφων, κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς κυβέρνησης – διοίκησης – σχολικής συμβούλου και ορισμένων (ελάχιστων) διευθυντών, στηρίζει τη συλλογική θέση του κλάδου, αντιδρώντας με κάθε τρόπο στη συγκρότηση ομάδων εργασίας. Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου, για την αυτοαξιολόγηση και τη «χρέωση» συγκρότησης των ομάδων στους διευθυντές, αποδεικνύει ότι ήταν φληναφήματα και τρομοκρατία τα περί υποχρεωτικότητας συγκρότησης ομάδων από το Σύλλογο. Είναι μια ανοιχτή παραδοχή ήττας από το Υπουργείο.

Ακόμη πιο αποφασιστικά οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μην συγκροτούν ομάδες. Το κίνημα συγκροτημένα να χαράξει γραμμή με τα νέα δεδομένα. Η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, που είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και του κεφαλαίου, καμία σχέση δεν έχει με τη βελτίωση του σχολείου αλλά προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του, αντιμετωπίζει σαν πελάτες τους γονείς. Δένεται με το «νέο σχολείο» της αμορφωσιάς για τους μαθητές και των απολύσεων για τους εκπαιδευτικούς. Αστικά κόμματα – υποταγμένος συνδικαλισμός χρόνια βάζουν πλάτη είτε νομοθετώντας είτε ψάχνοντας την «καλή» αξιολόγηση – σε συμφωνία με τις κοιναγορίτικες και ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες. Η μάχη ενάντιά της είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων που διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία, ιδιαίτερα των γονέων αλλά και των μαθητών.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δια πυρός και σιδήρου, επισπεύδει την εφαρμογή της. Πρόσφατη, άλλωστε, ήταν η εμπειρία από την κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στο σεμινάριο των στελεχών, που επιχειρήθηκε να γίνει με την «παιδαγωγική» παρέμβαση των ΜΑΤ, της βίας και των χημικών. Ενώ δια στόματος υπουργείου φαίνεται ότι προωθείται μια «ομαλή» και δήθεν «συναινετική» διαδικασία (αλήθεια πώς μπορεί να είναι τέτοια μια διαδικασία σφαγής;) από κάτω μαίνονται οι απειλές, η επιβολή από «πρόθυμους» νυν και (ορισμένους όψιμα πρώην) κυβερνητικούς και άλλους παρατρεχάμενους διευθυντές. Φθάνουν μέχρι του σημείου να παρουσιάζουν ως τετελεσμένο τη δήθεν υποχρέωση των συναδέλφων να μπουν σε ομάδες και ζητούν παράνομα υποχρεωτική καταγραφή στο πρακτικό και παροχή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και το Υπουργείο (σημ. «το λεγόμενο «δόσιμο») ονομάτων «αντιφρονούντων», διότι, όπως δηλώνουν τους το ζητά η σχολική σύμβουλος.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η μάχη θα οξυνθεί και πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας σαν εργαζόμενοι, σαν συνάδελφοι και σαν παιδαγωγοί. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει κινητικότητα και νέες εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό και έχουμε χίλιους - δυο λόγους να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση - πλουτοκρατία - ΕΕ. Έχουμε χίλιους λόγους να παλέψουμε για να σταματήσουμε τις απολύσεις, τη λεγόμενη αξιολόγηση, το «νέο σχολείο», το σχολείο της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας που στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά, που λεηλατεί τον γονιό, που ρημάζει την συνείδηση και το βιοτικό επίπεδο του Δασκάλου.

Σήμερα δεν μπορεί κανείς σε αυτόν τον πόλεμο να γυρίσει την πλάτη, να πει ότι δεν τον αφορά, να κρυφτεί για να γλυτώσει. Τέτοιος δρόμος διαφυγής δεν υπάρχει για κανέναν! ΕΝΑ δρόμο έχουμε: τον αγώνα! Κι έναν τρόπο: όλοι για έναν και ένας για όλους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στον κλάδο η σχολική σύμβουλος Διονυσία Κουμαριώτη και οι διευθυντές που πρωτοστατούν στη συγκρότηση ομάδων με αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων, για ενέργειες και υπερβάλλοντα ζήλο σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών. Είναι φανερό ότι ενέργειες που βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τις αρχές του καταστατικού της ΕΛΜΕ, μπορεί να επιφέρουν την ποινή της ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ για όσους από τους προαναφερόμενους είναι μέλη του σωματείου (και τη μη δυνατότητα εγγραφής στην ΕΛΜΕ σε όσους δεν είναι μέλη). Η ανήθικη νομιμότητα θα πάρει την απάντηση που της πρέπει. Οψόμεθα…

Αργοστόλι 25/03/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: