Επαγγελματικά δικαιώματα για το τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» ζητά η ΕΛΜΕ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 08:17

Επαγγελματικά δικαιώματα για το τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» ζητά η ΕΛΜΕ

Όπως είναι γνωστό το τμήμα «Βιολογικής Γεωργίας» του ΤΕΙ Ηπείρου, το 2003 συμπεριλήφθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και αργότερα μετονομάστηκε σε τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων». Στη συνέχεια, το 2013 με το σχέδιο Αθηνά, το τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» καταργήθηκε και μετατράπηκε σε «Τεχνολογίας Τροφίμων». Η διδασκαλία μαθημάτων του καταργημένου τμήματος «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» συνεχίζεται, μέχρι να αποφοιτήσουν όλοι οι εισαχθέντες σε αυτό, όμως οι απόφοιτοι αυτοί θα θεωρούνται πτυχιούχοι τεχνολόγοι τροφίμων. Τα μαθήματα που διδάσκονταν στα δύο προγενέστερα και καταργηθέντα τμήματα οι σπουδαστές, με πυρήνα τα μαθήματα γεωπονίας, συγκροτούνταν σε διαφορετικά προγράμματα σπουδών από το πρόγραμμα του νέου τμήματος. Επισημαίνεται ότι ο πυρήνας των μαθημάτων στο νέο τμήμα δεν είναι εκείνα της γεωπονίας, αφού το νέο τμήμα έχει ως κατεύθυνση την εκμάθηση μεθόδων και τεχνικών επεξεργασίας, μεταποίησης, ελέγχου, πιστοποίησης και διανομής τροφίμων. Από τα διαφορετικά προγράμματα σπουδών, όμως, απορρέουν διαφορετικές δεξιότητες, διαφορετικοί επαγγελματικοί προσανατολισμοί και δυνατότητες απασχόλησης για τους αποφοίτους. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η «ευελιξία» και η ρευστοποίηση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχει επιβληθεί στους σπουδαστές αποδεικνύει ότι το σχέδιο Αθηνά είναι, μεταξύ των άλλων, μοχλός για να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία η ΕΕ και οι δυνάμεις που συναποφασίζουν μαζί της και την υπηρετούν θέλουν να δίνεται επί πληρωμή. Αυτές, άλλωστε, είναι οι στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων ώστε οι απόφοιτοι να είναι φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, στους σπουδαστές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος «Βιολογικής Γεωργίας» και δεν έχουν πάρει ακόμα το πτυχίο τους, να γίνουν κάτοχοι του πτυχίου της σχολής στην οποία εισήχθηκαν. Οι σπουδαστές που παρακολούθησαν (ή / και συνεχίζουν να παρακολουθούν) μαθήματα από το τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων», να έχουν την δυνατότητα να πάρουν πτυχίο με τον τίτλο του «Τεχνολόγου Βιολογικής Γεωργίας», εφόσον το επιλέξουν. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα οι προαναφερθείσες κατηγορίες σπουδαστών, παρακολουθώντας ένα μίνιμουμ μαθημάτων κορμού του τμήματος «Τεχνολογίας Τροφίμων», να μπορούν να αποκτούν και το πτυχίο και τα επαγγελματικά δικαιώματα του νέου τμήματος. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις δίνεται μια δυνατότητα για δημόσιες δωρεάν εξειδικευμένες σπουδές – στις οποίες άλλωστε είχαν εισαχθεί οι σπουδαστές – αλλά και η δυνατότητα σπουδών στο νέο τμήμα της γενικής κατεύθυνσης τεχνολογίας τροφίμων, το οποίο, υποτίθεται, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων. Διευκρινίζουμε ότι, κατά τη γνώμη του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, η βιολογική γεωργία είναι εξειδίκευση της γεωπονίας. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις θα έπρεπε να παρέχονται από σχολές Γεωπονικής, που, στα πλαίσια μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης θα έδιναν και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ πρέπει όχι μόνο να στηρίξει τα αιτήματα αυτά προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και να χορηγήσει βεβαιώσεις στους εισαχθέντες στα τμήματα «Βιολογικής Γεωργίας» και «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων» που θα αποφοιτήσουν από το υφιστάμενο τμήμα «Τεχνολογίας Τροφίμων». Οι βεβαιώσεις αυτές να παρέχονται βάσει των μαθημάτων που διδάχθηκε αυτή η κατηγορία σπουδαστών στα καταργημένα τμήματα και να κατοχυρώνουν δυνατότητα επαγγελματικής χρήσης στα αντίστοιχα αντικείμενα είτε της βιολογικής γεωργίας είτε της τεχνολογίας βιολογικής γεωργίας και τροφίμων. Να κατοχυρώνουν, ακόμη, δυνατότητα εκπαιδευτικής χρήσης για κατάταξη σε σχολές ή για συνέχιση σπουδών σε άλλα τμήματα ή σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η Διοικούσα θα πρέπει να απαιτήσει την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για το τμήμα «Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων».

Καλούμε το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν θέση και την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση του θέματος.

Είναι φανερό ότι οριστική λύση στο πρόβλημα της ρευστοποίησης των πτυχίων μπορεί να υπάρξει μόνο με ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, εκτός ΕΕ και με το λαό αφεντικό στον πλούτο που παράγει. Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων, μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τομέα αυτό, που θα παρέχει μόρφωση – ειδίκευση – επαγγελματικά δικαιώματα και μόνιμη σταθερή εργασία για τους αποφοίτους.

Αργοστόλι 19/03/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας