Η θέση της τοπικής ΕΛΜΕ για το κλείσιμο της μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 11:20

Η θέση της τοπικής ΕΛΜΕ για το κλείσιμο της μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Κεφαλονιά

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το κλείσιμο της μοναδικής μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Νομού μας, τη συνολική παράδοση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την υπαγωγή του προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Κι αυτό συμβαίνει στον τόπο μας σε μια περίοδο που η έλλειψη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έδειξε στο νομό όλο της το «μεγαλείο» με αφορμή τους σεισμούς. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο περί μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η εφαρμογή του νόμου για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα χειροτερεύσει κι άλλο τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες από τη ραγδαία εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας. Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας θα δυσκολέψει κι άλλο την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε γιατρούς, για διάστημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ προβλέπει την αξιολόγηση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει αυτή η αξιολόγηση, είναι κομμένα και ραμμένα στους στόχους της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και στον πετσοκομμένο κατά 30% προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση των δομών δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, που επιβάλλουν να μην κλείσει κανένα πολυϊατρείο και να στελεχωθούν όλα με όλες τις βασικές ειδικότητες. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας θα είναι η συγχώνευση και το κλείσιμο δομών, αλλά και η αφαίρεση ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες στην ΠΦΥ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα και παλεύει για πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Ληξούρι 21/02/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: