Το πρόγραμμα δράσης της ΕΛΜΕΚΙ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 10:29

Το πρόγραμμα δράσης της ΕΛΜΕΚΙ

Πρόγραμμα δράσης (σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες του σεισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα) Τετάρτη 19/02/2014 και ώρα 18.00 στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου: Ανοιχτό Σχολικό Συμβούλιο με γονείς και μαθητές (από κοινού με το Σύλλογο Διδασκόντων του ΓΕΛ Ληξουρίου) Πέμπτη 20/02/2014 και ώρα 18.00 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι): Σύσκεψη με Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, Μαθητικά Συμβούλια, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς φορείς. Κυριακή 23/02/2014 ώρα 10.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι): Μαζική παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τρίτη 25/02/2014 και ώρα 18.00 στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι): Γενική Συνέλευση ΕΛΜΕ-ΚΙ Πέμπτη 27/02/2014 Αθήνα: Μαζική παράσταση στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον Υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα. Καλούμε τη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, την ΑΣΓΜΕ, τους φορείς του λαϊκού κινήματος και τις αδελφότητες Αθήνας – Πειραιά - τα σωματεία και την Ομοσπονδία να συνδράμουν. ΠΛΑΙΣΙΟ

Το τρίπτυχό μας είναι:

Ειδική Ρύθμιση για τις εξετάσεις –

Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας –

μέτρα για τους σεισμοπλήκτους μαθητές – καθηγητές - φοιτητές.

ΤΩΡΑ να πάρει θέση το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό προτάσσουμε, μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο διεκδίκησης:

  1.     Ρύθμιση για να μη δοθούν πανελλαδικές εξετάσεις και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να εισαχθούν με ποσόστωση. Να ακυρωθεί το νέο σύστημα στην Α΄ Λυκείου. Την εναπομένουσα χρονιά να διδαχτεί το απολύτως ουσιώδες για τις επόμενες τάξεις, με παιδαγωγική καθοδήγηση. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μαθημάτων με όρους αναπλήρωσης και εντατικοποίησης της μαθησιακής διαδικασίας. Σεισμός που διαρκεί επί ένα μήνα δεν ήταν ούτε εκείνος του ’53!!! Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν επί μακρόν – μέσα και στην περίοδο που έχει οριστεί για εξετάσεις. Να σταματήσει κάθε παλινωδία – άμεση ενημέρωση των μαθητών για την απόφαση του Υπουργείου!!!
  2.     Οι μαθητές βίωσαν και βιώνουν δύσκολες συνθήκες, είναι ψυχικά επιβαρυμένοι. Το σχολικό έτος πρέπει να τελειώσει χωρίς καμία παράταση, λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης των παιδιών. Να υπάρξει πρόνοια για κατασκηνώσεις και φιλοξενία των μαθητών μετά το τέλος του σχολικού έτους.
  3.     Να προβλεφθούν στην Παλική επιπλέον αίθουσες, στις οποίες οι μαθητές που έχασαν τα σπίτια τους θα μπορούν να διαβάζουν. Επίταξη ξενοδοχείων για τη στέγαση των άστεγων μαθητών και των οικογενειών τους. Δωρεάν πρωινό – μεσημεριανό και βραδινό γεύμα για όλους τους μαθητές στην Παλική. Δωρεάν ένα γεύμα για όλους τους μαθητές των σχολείων του Νομού.
  4.     Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
  5.     Να ελεγχθούν ουσιαστικά και όχι μόνο οπτικά τα σχολεία και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας, βάσει ενός τέτοιου έλεγχου, να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας. Υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε ο έλεγχος αυτός να γίνει γρήγορα – είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
  6.     Να επικαιροποιηθούν με ευθύνη του ΟΑΣΠ και σε συνεργασία με τους Συλλόγους διδασκόντων τα σχέδια αντιμετώπισης σεισμού.
  7.     Όχι στη μονιμοποίηση των κοντέινερς και στη διπλοβάρδια.
  8.     Να υλοποιηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι και τα υπόλοιπα τέσσερα σε άλλες περιοχές του Νομού, από τον ΟΣΚ και με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να πληρούνται όλα τα κριτήρια ενός επικαιροποιημένου, βάσει του τελευταίου σεισμού, αντισεισμικού κανονισμού για όλα τα σχολεία. Να ληφθεί υπόψη η πείρα από το σεισμό στο σχεδιασμό των νέων συγκροτημάτων (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
  9.     Στήριξη των μαθητών με οργανωμένο επιτελείο ψυχολόγων κλπ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πρόσληψη προσωπικού και τακτική αμοιβή εργαζόμενων σε «Απόπλου» και «Μετάβαση» – έχουν απομείνει 3 από τους 19. Δε μπορεί κάθε φερόμενος ως επιστήμονας ή φιλάνθρωπος των ΜΚΟ να μπαινοβγαίνει στα σχολεία.
  10.   Να αρθούν οι διαθεσιμότητες σε εκπαιδευτικούς – φύλακες – επιστάτες.
  11.   Προσλήψεις για πρόσθετη – ενισχυτική.
  12.   Μέτρα για τους σεισμόπληκτους εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και προσωπικό κοινωφελούς (οικονομικά, μοριοδότηση για μεταθέσεις, καταβολή δεδουλευμένων σε καθαρίστριες – 5μηνίτες και ΕΣΠΑ που είναι απλήρωτοι, άμεση άρση στα ωράρια οκτώ το πρωί με οκτώ το βράδυ για συμπληρώσεις ωραρίου κλπ).
  13.   Μέτρα για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και των ΤΕΙ (δωρεάν σίτιση, στέγαση, άμεση αποκατάσταση εξοπλισμού που καταστράφηκε στις σχολές, επιδότηση για οικοσκευή, μέτρα για διευκολύνσεις στις εξετάσεις κλπ). Πλήρης αποκατάσταση κι ενίσχυση των κτιρίων στην ΑΕΝ.
  14.   Μέτρα για τους σεισμόπληκτους κεφαλονίτες σπουδαστές που φοιτούν σε άλλες περιοχές (κάλυψη ενοικίου, επιδότηση σπουδών, διευκολύνσεις για μετεγγραφές σε αντίστοιχα τμήματα όταν έχουν αλλού σπίτι ή αδέρφια που σπουδάζουν κλπ).

Ληξούρι 19/02/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: