ΚΚΕ : Να επανατοποθετηθούν οι εργαζόμενοι στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 09:20

ΚΚΕ : Να επανατοποθετηθούν οι εργαζόμενοι στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Ερώτηση του ΚΚΕ, με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά Την επανατοποθέτηση των εργαζομένων των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και των Τομέων Αποκατάστασης Πυροπλήκτων ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Οπως επισημαίνει «με το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013 καταργήθηκαν από 11-10-2013 οι εξειδικευμένες Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων όλης της χώρας και οι Υπηρεσίες αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΣ - ΤΑΠ). Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην περιφέρεια των οποίων είχαν την έδρα τους και το εξειδικευμένο προσωπικό τους τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σε ελάχιστο διάστημα, οι καταστροφικοί σεισμοί στην Κεφαλονιά ήταν αρκετοί για να αναδείξουν, εκτός από την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και την τραγική γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό, οδήγησε στην άρον - άρον επανατοποθέτηση του προσωπικού (152 υπαλλήλων) του ΤΑΣ Δυτικής Ελλάδας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Είναι αδιανόητο στην έκτη περισσότερο σεισμογενή χώρα του κόσμου, την κρίσιμη στιγμή, να μην έχουμε ένα μόνιμο κρατικό μηχανισμό πρόληψης - αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, να μην παίρνονται αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και άλλων ευάλωτων ομάδων και επιπλέον να παραμένουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι των υπολοίπων Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και των Τομέων Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ)».

Το ΚΚΕ ζητά άμεσα να επανατοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ΤΑΣ και ΤΑΠ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Να παρθούν μέτρα για την πλήρη στελέχωση, οργάνωση και εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την ανακούφιση των σεισμοπαθών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Στην Κεφαλονιά

Η Επιτροπή Αγώνα φορέων της Κεφαλονιάς πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης της Παλικής. Απαίτησαν την άμεση παροχή νερού από το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο μπορεί να γίνει κατάλληλο για πόση, πλύσιμο και μαγείρεμα. Ως άμεσα μέτρα προτάθηκαν η τροφοδοσία από άλλες γεωτρήσεις, η μαζική μεταφορά νερού από άλλη περιοχή και η διαμόρφωση προσωρινού υπέργειου δικτύου με δεξαμενές.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων σχετικά με το νερό απαντά σε μία από τις πιο επείγουσες ανάγκες των σεισμόπληκτων. Η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου με υλικά που πληρούν τις σύγχρονες κρατικές προδιαγραφές αντοχής και ασφάλειας (π.χ. σωλήνες πολυαιθυλενίου), η άμεση αντικατάσταση του αμιάντου, ο πλήρης διαχωρισμός του δικτύου ύδρευσης από εκείνο της αποχέτευσης, ο συστηματικός - τακτικός έλεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας του νερού, ο έλεγχος του νερού και στην πηγή του - στη γεώτρηση - από το γενικό χημείο του κράτους, εκφράζουν μια μεγάλη αναγκαιότητα που από χρόνια έπρεπε να είχε υλοποιηθεί στην περιοχή.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, ο δήμαρχος με τον οποίο συναντήθηκε προσπάθησε με διαρκείς προκλήσεις και εξωραϊσμούς της κυβερνητικής πολιτικής να υπεκφύγει της απάντησης. Στην ερώτηση για ποιο λόγο ο λαός του Ληξουρίου δεν μπορεί να πιει, αφού έγινε η «αποκατάσταση» του δικτύου, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ο αμίαντος έχει περάσει μαζικά στο δίκτυο. Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε, ήταν η απειλή πως από εδώ και πέρα η Επιτροπή Αγώνα θα γίνεται δεκτή κατόπιν ραντεβού, διότι προέχουν άλλες συναντήσεις.

Αναγκαία μέτρα για τους μαθητές σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Ειδική ρύθμιση, ώστε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη να μη δώσουν πανελλαδικές και να εισαχθούν με ειδικό καθεστώς (π.χ. ποσόστωση) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Ν. Καραθανασόπουλου, Γ. Γκιόκα και Ν. Μωραΐτη προς τον υπουργό Παιδείας. Ζητούν επίσης να ακυρωθεί η διαδικασία έναρξης εξέτασης των μαθητών της Α΄ Λυκείου στο νομό με τράπεζα θεμάτων, να ρυθμίσει τη διαδικασία προαγωγής των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στο νομό, με συγκεκριμένες διευκολύνσεις και να δοθεί λύση στα προβλήματα που δημιούργησε στην εκπαίδευση η σεισμική δραστηριότητα.

«Οι μαθητές βρίσκονται ήδη για τρίτη βδομάδα σε περιβάλλον σεισμών και μετασεισμών και κάποιοι είναι άστεγοι ή κοιμούνται σε αυτοκίνητα, ειδικά στην Παλική και στις γύρω περιοχές. Και μόνο η διαβίωση σε ένα τέτοιο περιβάλλον, για το οποίο οι σεισμολόγοι προβλέπουν συνέχεια για τρίμηνο ή τετράμηνο της μετασεισμικής ακολουθίας, κάνει αδύνατη και τη σκέψη ακόμη για πραγματοποίηση εξετάσεων, πόσο μάλλον πανελλαδικού χαρακτήρα (στις οποίες οποιαδήποτε έξοδος μαθητών από το χώρο, σε περίπτωση σεισμού, σημαίνει ακύρωση και ορισμό νέων)», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρονται συνολικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται για την εκπαίδευση των παιδιών μετά τους σεισμούς: Σε προβλήματα ασφάλειας σε σχολικά κτίρια, μεταφοράς μαθητών μέσα από ένα προβληματικό οδικό δίκτυο, σε σχολεία χωρίς επιστάτες και φύλακες που θα μπορούσαν να διαχειριστούν επείγοντα προβλήματα. Οσοι φύλακες και επιστάτες υπήρχαν στα σχολεία της Κεφαλονιάς πριν από το σεισμό έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε διαθεσιμότητα είναι και δύο εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Αργοστολίου. «Ολοι αυτοί, εκτός του σεισμού, έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της επιβίωσης», σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Συγκέντρωση υλικού και άλλες πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόρριψη από τον υπουργό Εργασίας του αιτήματος που κατέθεσε το ΠΑΜΕ την προηγούμενη βδομάδα, να συναντηθεί μαζί του, για να ζητήσει μέτρα άμεσης ανακούφισης ανέργων και εργαζομένων στην Κεφαλονιά. Η προφορική απάντηση της γραμματέως του υπουργού, ανέφερε συμπυκνωμένα πως «δεν υπάρχει λόγος και θέμα για συνάντηση καθώς η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τους ανέργους τη νέα απαράδεκτη στάση του υπουργού. Επαναλαμβάνει τα αιτήματα για ενίσχυση του εργατόκοσμου στην Κεφαλονιά και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, συγκεντρώνοντας υλικά όπως:

  •   Οινόπνευμα λευκό, πάνες για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνες για παιδιά, υποσέντονα μιας χρήσης, χαρτί υγείας, χλωρίνες, γάζες άκοπες, φυσιολογικοί οροί 1.000 ml, Betadin solution, Betadin scrable και γάντια μιας χρήσης μέγεθος small.
  •   Γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου βανίλια, κομπόστες, ζάχαρη και ντοματοπολτός.
  •   Πλαστικά ποτήρια, πιρούνια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και ράντζα.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης έχει ανοίξει λογαριασμό για όσα συνδικάτα και εργαζόμενους θέλουν να ενισχύσουν και οικονομικά τους πληγέντες από το σεισμό. Ο λογαριασμός είναι στην Εθνική Τράπεζα και έχει αριθμό 315/296119-93 (Δικαιούχος Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλονιάς - ενίσχυση σεισμοπαθών Κεφαλονιάς 2014 - IBAN: GR3501103150000031529611993).

Το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, ζήτησαν άμεσα συνάντηση με τις διοικήσεις των τεσσάρων λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών, προκειμένου να ζητήσουν έκτακτα μέτρα για την ουσιαστική οικονομική ανακούφιση του λαού της Κεφαλονιάς, και ειδικότερα στον τομέα των δανείων.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής διεκδικεί για το λαό της Κεφαλονιάς: Να μη διακοπεί κανένα τηλέφωνο σε κανέναν εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, λαϊκή οικογένεια, σχολείο, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, πραγματικά δωρεάν επικοινωνία σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.


Ετικέτες: