ΕΛΜΕΚΙ: Κυβερνητική επιλογή η αναστολή των σχολικών αθλητικών διοργανώσεων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 10:18

ΕΛΜΕΚΙ: Κυβερνητική επιλογή η αναστολή των σχολικών αθλητικών διοργανώσεων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι, μετά την περσινή κυβερνητική προσπάθεια αναστολής των σχολικών πρωταθλημάτων, οι σχολικοί αγώνες (αθλοπαιδιές των Γυμνασίων και Λυκείων Α΄ φάσης), γίνεται προσπάθεια ξανά και φέτος να μην πραγματοποιηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αγώνες γίνονταν κανονικά. Υπενθυμίζουμε, ακόμη, ότι η περσινή κινητοποίηση μαθητών - εκπαιδευτικών και γονέων ανάγκασε, τελικά, την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να εξασφαλίσει κάποια κονδύλια. Έτσι πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες (σχολικά πρωταθλήματα αθλοπαιδιών και στίβου) κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και με πολλά προβλήματα.

Η περσινή μεθόδευση για τα σχολικά πρωταθλήματα και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πραγματοποίησής τους φέτος, στρέφονται κατά του δικαιώματος της νεολαίας στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση. Πρόκειται για μια ακόμη έκφραση της συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού των σχολικών αγώνων που προαναγγέλλει την οριστική κατάργησή τους. Το γεγονός ότι δεν είναι δεδομένη η χρηματοδότησή τους, καθώς και το στρίμωγμα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και στην παιδαγωγική λειτουργία. Η εντατικοποίηση, η ανασφάλεια, το σπρώξιμο των μαθητών σε συλλόγους με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, εκτός σχολείου, αποδεικνύει την γενική κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθεί η αθλητική δράση για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.

Αυτό το πρόβλημα αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ που πλήττουν τα δικαιώματα της νεολαίας. Αποτελεί συνέχεια των περικοπών στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, μέσω της κατηγοριοποίησης, της διακοπής των προγραμμάτων άθλησης, του περιορισμού των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των περικοπών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, στα κολυμβητήρια, της μεταφοράς του κόστους στην πλάτη των εργαζομένων μέσω του «Καλλικράτη», μέτρα που μετατρέπουν τον αθλητισμό από δικαίωμα όλων σε είδος πολυτελείας για λίγους. Μέτρα που επιτρέπουν στο κεφάλαιο να λυμαίνεται ασύστολα το πεδίο αυτό.

Είναι φανερό και ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που υπάρχουν για την ένταξη των αγώνων σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πλαίσιο, ότι η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – μονοπωλίων συμβάλλει ώστε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο η νεολαία από τα οφέλη της σωματικής άσκησης που αφορούν στη βελτίωση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που αφιερώνεται στη φυσική αγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί σταδιακά. Από το 2002 μειώθηκε από τα 121 λεπτά στα 109 λεπτά εβδομαδιαίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα 117 λεπτά στα 101 λεπτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η επιστημονική έρευνα θεωρεί ότι επιβάλλεται σωματική άσκηση για τα παιδιά και τους εφήβους διάρκειας 60 λεπτών ημερησίως !!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

• Να χορηγηθεί ΤΩΡΑ από το κράτος το απαραίτητο κονδύλι για την πραγματοποίηση των αγώνων .
• Παροχή δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων (υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση) που να κατοχυρώνουν το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό στο σχολείο.
• Καθιέρωση ανά τρίμηνο προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές, δωρεάν και με ευθύνη του κράτους και εξασφάλιση της παρουσίας αθλητίατρου σε όλες τις δραστηριότητες και τους αγώνες.

Αργοστόλι 08/01/2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας


Ετικέτες: