ΕΛΜΕ : Σημαντική παρακαταθήκη που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς η έγκριση τμημάτων

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 13:45

ΕΛΜΕ : Σημαντική παρακαταθήκη που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς η έγκριση τμημάτων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η πρόσφατη έγκριση του συνόλου σχεδόν των «ολιγομελών» τμημάτων που είχαν κοπεί και επαναπροτάθηκαν, μετά τις συνεχείς και μεγάλες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών – γονέων και μαθητών, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μεγάλη είναι η συνεισφορά σε αυτό των μαθητικών κινητοποιήσεων – κύρια σε περιφερειακά σχολεία. Συγκεκριμένα, νέα τμήματα εγκρίθηκαν: δώδεκα (12) ξένων γλωσσών, είκοσι πέντε (25) κατευθύνσεων και επιλογών, οκτώ (8) σε ΕΠΑΛ και ένα (1) επιπλέον τμήμα γενικής παιδείας σε ΓΕΛ. Επισημαίνουμε ότι σε περιφερειακά σχολεία του Νομού εγκρίθηκαν τμήματα, όπως απαιτούσαμε, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, ακόμη και με ένα παιδί. Η εφαρμογή της «νομιμότητας» για τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, ξεκινούσε φέτος από την καρατόμηση των μαθημάτων επιλογής για να γενικευθεί στη συνέχεια με καταργήσεις κατευθύνσεων, δηλαδή με κλείσιμο σχολείων. Ποιο παιδί, αλήθεια, θα παρέμενε στα Μεσοβούνεια, την Πάστρα ή αλλού, αν δε μπορούσε να διδαχθεί τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα;

 Η υπαναχώρηση αυτή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δείχνει ότι ένα κίνημα που προωθεί την λαϊκή συμμαχία, που ξεσκεπάζει την κυβερνητική πολιτική για την οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς, που αντιστέκεται στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις, μπορεί να έχει επιτυχίες και στο σήμερα. Είναι φανερό ότι η αποτυχημένη προσπάθεια να χτυπηθεί η ταξική κατεύθυνση που προέτασσε η ΕΛΜΕ-ΚΙ στο κίνημα, από ποικιλόχρωμους μηχανισμούς, αποσκοπούσε στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας. Η επιχείρηση αυτή, που έγινε στο όνομα του δήθεν «ανεξάρτητου» - «ακομμάτιστου» - μιας αφηρημένης / πολιτικά ουδέτερης «ενότητας» κλπ, δε μπόρεσε να καπελώσει τους αγώνες. Το δηλητήριο ενάντια στο ταξικό κίνημα, με όποιο προκάλυμμα, εξυπηρετεί την κυρίαρχη πολιτική. Κανένας κοινωνικός χώρος μόνος του (είτε μαθητές είτε γονείς είτε εκπαιδευτικοί) δε μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Τη νίκη τη φέρνει μια δράση όλων των χώρων μαζί, σωστά προσανατολισμένη, που κερδίζει τη συμπάθεια του λαού και δημιουργεί πρόβλημα στους ιθύνοντες.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προειδοποιεί ότι στη σημερινή κοινωνικο - οικονομική πραγματικότητα και στη συγκυρία, καμία επανάπαυση δεν επιτρέπεται. Άλλωστε, ο ίδιος ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων φροντίζει να υπενθυμίσει ότι επιβάλλεται «σύμπτυξη των ολιγομελών τμημάτων που λειτουργείτε και δεν έχουν εγκριθεί …», αφού «η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων χωρίς έγκριση … αποτελεί παράβαση καθήκοντος»!!! Η ανάλγητη αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε μια στρατηγική, επεξεργασμένη από το κεφάλαιο, για το σύνολο των χωρών της ΕΕ. Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και η στρατηγική αυτή βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση. Το νέο σχολείο μπαίνει σε εφαρμογή. Γι’ αυτό λαός και νεολαία πρέπει να είναι με το όπλο παρά πόδα. Καμία ανάσα δεν θα είναι μόνιμη, αν δεν ανατραπεί η βάση αυτής της πολιτικής, που είναι η οικονομική και πολιτική κυριαρχία των μονοπωλίων.

Διδασκόμαστε, βγάζουμε συμπεράσματα, βαδίζουμε μπροστά, διεκδικώντας όλα όσα ανήκουν σε μας και τα παιδιά μας.

Αργοστόλι 17/12/2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας