ΕΛΜΕΚΙ: Αλληλεγγύη στους μαθητικούς αγώνες!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 07:22

ΕΛΜΕΚΙ: Αλληλεγγύη στους μαθητικούς αγώνες!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τη μαζική παρουσία των μαθητών του ΓΕΛ Πάστρας στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε Δήμο και Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς καθώς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές διεκδίκησαν την επαναλειτουργία έξι τμημάτων στο σχολείο τους, που καταργήθηκαν με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Η απόφαση αυτή δρομολογεί την επόμενη κίνηση που είναι το ίδιο το κλείσιμο των «ακριτικών» σχολείων στο νομό. Αντίστοιχα, στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται και οι μαθητές του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Σάμης για τον ίδιο λόγο, που πραγματοποιούν από σήμερα κατάληψη στο σχολείο τους. Κεντρικός τους στόχος είναι, όπως αναφέρουν, η απόσυρση του νόμου για το νέο Λύκειο. Επιπλέον, στα αιτήματα των μαθητών της Σάμης καταγράφεται η απαίτηση για δημόσια δωρεάν παιδεία, για κατάργηση της παραπαιδείας, για 15% του κρατικού προϋπολογισμού, για 20 το πολύ μαθητές ανά τμήμα στη γενική παιδεία, για κάλυψη όλων των μαθητών με δωρεάν – ασφαλή μεταφορά, για βιβλία, για ασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση των σχολικών χώρων.

Είναι φανερό ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου ωθεί το μαθητικό κίνημα σε δράση, για την προάσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και στη ζωή. Στοχεύει στην μαζική παραγωγή φθηνού ευέλικτου δυναμικού για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών, διαμορφώνουν όρους για απολύσεις εκπαιδευτικών, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη διοικητική λειτουργία των μικρών σχολείων. Αναγκάζουν τους γονιούς να βάλλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ στέκεται δίπλα στους μαθητές και στις μορφές αγώνα που οι ίδιοι θα επιλέξουν. Στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της τοπικής διοίκησης απαίτησε άμεσα μέτρα για την ανάκληση της απόφασης για τις καταργήσεις τμημάτων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Απαίτησε, αύριο κιόλας, το προγραμματισμένο με τηλεδιάσκεψη Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει και να παρέμβει, μιας και το θέμα αφορά τα Ιόνια συνολικά και η εξέλιξη είναι στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ για την παιδεία. Απαίτησε άμεσα ο Δήμος Κεφαλονιάς να παρέμβει. Τέλος, κάλεσε την τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να στηρίξει τα αιτήματα γονιών – εκπαιδευτικών και μαθητών.

Μόνο ο συλλογικός, μαζικός αγώνας μαθητών – εκπαιδευτικών – γονιών – εργαζομένων, που θα θέτει στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους και θα διεκδικεί μια παιδεία για το λαό και τα παιδιά του μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Επαγρυπνούμε απέναντι σε κάθε προβοκάτσια και επιχείρηση τρομοκράτησης. Δεν κάνουμε πίσω. Κλιμακώνουμε πολύμορφα με κορύφωση τη Γενική Απεργία στις 6 Νοέμβρη. Όλα τα σχολεία στο δρόμο, μαζί με την εργατική τάξη. Πόλεμο στον πόλεμο του κεφαλαίου και των υποτακτικών του. Όλοι τώρα μια γροθιά. Κανένας φόβος καμία υποταγή.
Αργοστόλι 15 Οκτώβρη 2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Μαντζουράτος Δημήτρης