Μαθήματα αλληλεγγύης από την ΕΛΜΕΚΙ: Ξεκινάμε και φέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 10:24

Μαθήματα αλληλεγγύης από την ΕΛΜΕΚΙ: Ξεκινάμε και φέτος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ξεκινά την επόμενη Τετάρτη 9 Οκτώβρη και ώρα 5 μμ στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου το πρόγραμμα των μαθημάτων λαϊκής αλληλεγγύης, για την ενίσχυση μαθητών, που διοργανώνεται ξανά με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Στην πρώτη συγκέντρωση που θα γίνει θα οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη 5 - 9 μμ στο 2ο Λύκειο. Όποιος μαθητής επιθυμεί να συμμετάσχει παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τη συνάδελφο Διονυσία Πεντογάλου (2671023163 και 6933406986). Για το Ληξούρι υπεύθυνοι έχουν οριστεί οι συνάδελφοι Βαγγέλης Φαρακλός και Ηρακλής Πλιάκης. Με τους αναφερθέντες συναδέλφους να επικοινωνήσουν και όσοι άλλοι εκπαιδευτικοί προσφέρονται να συνεισφέρουν εθελοντικά στα μαθήματα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους να ανταποκριθούν και φέτος στο καθήκον της αλληλεγγύης απέναντι στους μαθητές, παιδιά ανέργων και εργαζομένων, που υποφέρουν από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Από πολιτική άποψη η μεγαλύτερη συμβολή είναι ο αγώνας ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – ΣΕΒ-ΕΕ – ΔΝΤ. Χρειάζεται να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των μαθητών, ταυτόχρονα με το δυνάμωμα της οργάνωσης και της πάλης για συνολική ρήξη. Η λαϊκή αλληλεγγύη βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με τη φιλανθρωπία των ΜΚΟ και άλλων φορέων. Δε συμβιβάζεται με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ο λαός και η νέα γενιά δεν πρέπει να μάθουν να ζουν σαν επαίτες, αλλά να συνδυάζουν τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων με την όξυνση της ταξικής πάλης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ανοικτό μέτωπο στη σύμπλευση με εργοδοτικά – «μη κερδοσκοπικά» σωματεία ή με επιχειρήσεις, που κάνουν μπίζνες πάνω στην εξαθλίωση. Η υπόθεση της αλληλεγγύης είναι υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, των λαϊκών επιτροπών. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων ενισχυτικής και παράλληλης (φροντιστηριακής) διδασκαλίας στα Γυμνάσια του Νομού. Οι τοπικές ιδιαιτερότητες (μεγάλες αποστάσεις, νησί η Ιθάκη, κατοικία στο Αργοστόλι πολλών συναδέλφων που διδάσκουν σε περιφερειακά σχολεία κ.ά.), επιβάλλουν να δοθεί μεγάλη έμφαση στο να υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά στα ίδια τα σχολεία. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι είναι ανεκτίμητη προσφορά στους μαθητές, ειδικά για τα περιφερειακά σχολεία και τα ΕΠΑΛ, το να έχουν γίνει όλα τα ενισχυτικά μαθήματα μέχρι το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια οι μαθητές να μπορούν να διαβάσουν, να παίξουν και να ξεκουραστούν. Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) στο Λύκειο πρέπει να υλοποιηθεί καταρχήν σε όλα τα δυσπρόσιτα (Ιθάκη, Μεσοβούνεια). Να διεκδικηθεί από Διεύθυνση και κυβέρνηση η επέκταση του προγράμματος παντού. Τα ζητήματα της στήριξης των μαθητών και, κυρίως, η αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής, πρέπει να αναδειχθούν σε αιτήματα – κρίκους της κοινής πάλης γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών – εργαζομένων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί νέους και παλιούς συνάδελφους, άνεργους και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να στρατευτούν σε αυτή την υπόθεση. Η κάθε λαϊκή οικογένεια να γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένη στήριξη και να μπορεί να ακουμπήσει πάνω μας. Τα μαθήματα μπορεί να αφορούν την κάλυψη γνωστικών κενών από το σχολείο, την διδασκαλία ξένων γλωσσών, μαθήματα που απαιτούνται για εισαγωγή σε σχολές (π.χ. σχέδιο - προπόνηση κλπ). Τα μαθήματα απαιτούν και οργανωτική δουλειά: γραμματειακή στήριξη, παραχώρηση χώρων, μέριμνα για την ασφάλεια των μαθητών και την καθαριότητα, συγκρότηση προγράμματος κοκ. Η περσινή χρονιά αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Ευελπιστούμε η προσπάθεια να αγκαλιαστεί ακόμη πλατύτερα φέτος από τους συναδέλφους. Τρία σχολεία αλληλεγγύης μπορούν (και πρέπει) να συγκροτηθούν άμεσα σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Ιθάκη, με το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων. Μαθήματα μπορούν να γίνουν και σε απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Πόρος, Έρισος, Σάμη, Αγία Θέκλη κ.ά.). Αργοστόλι 3 Οκτώβρη 2013 Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας Γεωργόπουλος Διονύσης Μαντζουράτος Δημήτρης