ΕΛΜΕΚΙ: Σύσκεψη και δράση για τις σχολικές μεταφορές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 08:08

ΕΛΜΕΚΙ: Σύσκεψη και δράση για τις σχολικές μεταφορές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΜΕΚΙ Όλοι και όλες στον αγώνα• ενάντια στην υποβάθμιση - κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών,• για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις μεταφορές των μαθητών. Με την εφαρμογή της σχετικής νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση ρημάζουν το δικαίωμα σε δωρεάν ασφαλή σχολικά δρομολόγια, υποβαθμίζουν την ασφάλεια, εξαιρούν δεκάδες μαθητών και μετακυλύουν την ευθύνη και το κόστος στους γονείς. Η ΚΥΑ, όπως δηλώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς στην τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας, αποτελεί το «μπούσουλα» τον οποίο ακολουθούν. Βάσει της ΚΥΑ μαθητές Λυκείων που βρίσκονται σε ακτίνα από το σχολείο μικρότερη των 4 χιλιομέτρων (αντίστοιχα 2,5 χιλιόμετρα για Γυμνάσια) δεν έχουν καν δικαίωμα σε ειδικά μαθητικά δελτία και πρέπει είτε να έρχονται με τα πόδια είτε να πληρώνουν κανονικά για τη μεταφορά τους με τα αστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ!!! Τα μαθητικά δρομολόγια που προβλέπονται για αποστάσεις άνω των 5 χιλιομέτρων για τα Λύκεια και 3 για τα Γυμνάσια, ουσιαστικά, έχουν περικοπεί δραματικά. Αντίστοιχα οι μαθητές της Α΄ ΕΠΑΛ που απέχουν πάνω από 20 χιλιόμετρα πάλι έχουν εξαιρεθεί από τη μεταφορά τους με ταξί - υποτίθεται θα γίνεται επιδότηση του γονιού με 0,35 ευρώ / χιλιόμετρο.  

Σοβαρά ζητήματα, όπως οι συνοδοί ή το να μην υπάρχουν όρθιοι μαθητές στις διαδρομές έχουν παραπεμφθεί στις «καλένδες». Επιπλέον, υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το πότε θα μεταφέρονται οι μαθητές, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεκινούν χαράματα και θα επιστρέφουν σπίτι το απόγευμα!!!
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το πρόβλημα δίνουμε ορισμένα παραδείγματα:

Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κεραμειών οι μαθητές πχ από Πεσσάδα εξαιρούνται από κάθε μεταφορά και θα πληρώνουν κανονικά!! Ενδεικτικά στο ΓΕΛ Κεραμειών μόνο 78 παιδιά στα 120 δικαιούνται ειδικό μαθητικό δελτίο. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σάμης οι μαθητές από Καραβόμυλο, Γριζάτα κλπ δε δικαιούνται καθόλου μεταφοράς. Στα Μεσοβούνεια δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των ταξί (είτε αυτοτελή είτε για ανταπόκριση με το ΚΤΕΛ) για περίπου 15 στους 53 μαθητές. Ειδικά τα παιδιά από Βόρεια Έρισσο (Καρυά, Πλαγιά, Άσσο) δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σχολείο. Στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας οι μαθητές από Μαυράτα – Θηράμονα – Κολαΐτη θα πρέπει να βγαίνουν μόνα τους στον οδικό άξονα από τον οποίο περνά λεωφορείο, ενώ η επιστροφή των μαθητών προβλέπεται να ξεκινά από το σχολείο περίπου στις τρεις (!!!), δηλαδή μία ώρα μετά το σχόλασμα!!! Μαθητές θα είναι αφύλακτοι και εκτεθειμένοι σε ένα απομονωμένο σχολείο το οποίο έχει θρηνήσει δυστυχήματα, στην κυριολεξία μέσα στον κεντρικό δρόμο Πόρου - Αργοστολίου. Ακόμη εκκρεμούν μεταφορές, κυρίως με ταξί, για μαθητές των ΕΠΑΛ Αργοστολίου και Ληξουρίου. Τα παιδιά του ΕΕΕΚ Φαρακλάτων που προέρχονται από την πόλη του Αργοστολίου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και πώς θα μεταφερθούν. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Η έκρηξη των προβλημάτων στη μεταφορά των μαθητών είναι άρρηκτα δεμένη με την όξυνση της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου συνολικά στο δικαίωμα στη μόρφωση. Είναι δεμένη πριν απ' όλα με το «νέο» σχολείο της ημιμάθειας, των ταξικών φραγμών και της αγοράς. Στη ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι ελλείψεις σε βιβλία, οι απαράδεκτα μικρές λειτουργικές δαπάνες, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό – φύλακες – επιστάτες. Είναι μέρος της ενιαίας επίθεσης που δέχεται ο λαός και η νεολαία ενάντια στα δικαιώματά τους, στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:
• Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες όλων των μαθητών σε δωρεάν – ασφαλείς μεταφορές. Να μείνει στα χαρτιά η ΚΥΑ.
• Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών.
• Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλα τα παιδιά.
• Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά.
• Να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μέτρα τώρα για την ασφάλεια και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Άμεση υλοποίηση του νέου σχολείου στο Αργοστόλι, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
• Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με 20 το πολύ μαθητές και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες - σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κανένας εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα – καμία απόλυση.

• Κανένα νήπιο κανένα βρέφος έξω απ τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.
• Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος έκτρωμα για το νέο σχολείο.
Καλούμε σε σύσκεψη γονείς - εκπαιδευτικούς – μαθητές – εργαζόμενους, την Τρίτη 1 Οκτώβρη και ώρα 8 μμ, στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου. Συζητάμε και συντονίζουμε τη δράση μας.
Τετάρτη 2 Οκτώβρη και ώρα 6 μμ, στο θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος», απαιτούμε λύσεις, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για την παιδεία (1ο θέμα).

Αργοστόλι 29/09/2013
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας