ΕΛΜΕΚΙ: Ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές και τους γονείς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 07:31

ΕΛΜΕΚΙ: Ανοιχτή επιστολή  προς τους μαθητές και τους γονείς

Ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές και τους γονείς. Το «νέο» Γενικό και το «νέο» Επαγγελματικό Λύκειο να μείνουν στα χαρτιά!!! Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ-ΚΙ) «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ότι το «νέο» Γενικό και το «νέο» Επαγγελματικό Λύκειο, που στήνουν κυβέρνηση – ΕΕ - μονοπώλια, αποτελούν λαιμητόμο για το λαό και τη νέα γενιά. Πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα του σημερινού σχολείου το δήθεν νέο «σχολείο» όχι μόνο δε δίνει λύσεις αλλά χειροτερεύει τα πράγματα.

Η κυβέρνηση προκαλεί όταν λέει ότι «αναβαθμίζει το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου». Μπορεί να είναι αναβάθμιση το σταμάτημα της όποιας γενικής παιδείας στο Γυμνάσιο; Μπορεί να είναι αναβάθμιση η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο; Η κατηγοριοποίηση των σχολείων; Η στροφή (από τα 14 χρόνια) των μαθητών στην ψευτοκατάρτιση και στη τζάμπα εργασία (μαθητεία); Τα εξοντωτικά προγράμματα, η αποστήθιση, οι αποσπασματικές γνώσεις; Οι πανελλαδικές σε δεκάδες μαθήματα από την Α΄ μέχρι την Γ΄ Λυκείου;

Πόσο μπορεί να αντέξει μια οικογένεια το κόστος των φροντιστηρίων τα οποία γενικεύουν και ποια προοπτική μπορεί να έχει, στο «νέο» σχολείο, ένα παιδί εργάτη ή άνεργου;

Αλήθεια. Μια κυβέρνηση που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και συμμετέχει στη σφαγή που κάνουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, μπορεί να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ελεύθερων και συνειδητών ανθρώπων; Μπορεί να ενδιαφέρεται για την ουσιαστική μόρφωση, για τη γνώση των νόμων που διέπουν τη φύση και την κοινωνία; Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ενδιαφέρεται και να εγγυάται την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων; Όχι βέβαια. Το μόνο που εγγυάται είναι ότι θα προσφέρει φθηνό ευέλικτο δυναμικό, βορά στην βαθύτερη εκμετάλλευση.

Η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, η σύνδεση του Επαγγελματικού Λυκείου με την εκμετάλλευση της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας δεν θα αντιμετωπίσουν την ανεργία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Η ψευτοκατάρτιση και οι εφήμερες δεξιότητες δε συνδέονται με τη μόνιμη σταθερή εργασία αλλά με την «κινητικότητα» και τις ανάγκες των αφεντικών. Για αυτά δουλεύει η κυβέρνηση, απλώς ανακυκλώνοντας την ανεργία για να είναι μόνιμα ο αυριανός εργάτης δούλος τους.

Τώρα κοινός αγώνας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων.

Απαιτούμε:

Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

1) Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, στα φροντιστήρια, στις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

2) Να μη μετράει ο βαθμός Α', Β' και Γ' Λυκείου σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ για την πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις ή και χωρίς αυτές.

3) Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους και όχι των Πανεπιστημίων. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας (δηλαδή ότι δε χρειάζεται να δίνονται κάθε φορά και τα 4 μαθήματα).

4) Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τσάμπα εργασίας για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

5) Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων. Όχι στα 27άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης και του πολιτισμού, ο τεράστιος πλούτος που υπάρχει, αν γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορούν να καλύψουν όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν ενιαίο δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά από αυτό, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και εξασφαλισμένη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους μόνο σε μια κοινωνία με το λαό αφέντη μπορούν να ικανοποιηθούν.

Τώρα μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, οργάνωση του αγώνα σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά:

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη - Μέρα ψήφισης νομοσχεδίου:

Συμμετοχή σε συλλαλητήριο που θα διοργανώσουμε από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ), υιοθετώντας σχετική πανελλαδική πρόταση του ΠΑΜΕ.

Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη (Αγιασμός):

α) Ανάγνωση επιστολής της ΕΛΜΕ-ΚΙ στον αγιασμό.

β) 9.30 πμ συγκέντρωση των σχολείων μπροστά στην πρώην Νομαρχία.

γ) 8 μμ αμφιθέατρο 2ου – 3ου Γυμνασίου, ανοιχτό ΔΣ για ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις της ΓΣ Προέδρων και για οργάνωση του αγώνα.

Διάστημα 12- 19 Σεπτέμβρη:

Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων συσκέψεις με γονείς στα σχολεία στις οποίες θα κληθούν να ενημερώσουν μέλη του ΔΣ.

Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη:

Πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ για σύσκεψη των σωματείων του δημόσιου, με στόχο την προετοιμασία των απεργιακών συγκεντρώσεων των δημόσιων υπαλλήλων τοπικά (στο διήμερο 18-19 Σεπτέμβρη)

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη:

10.30 πμ απεργιακή συγκέντρωσης δημοσίων υπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο

Ετοιμότητα για άμεση απάντηση με κινητοποίηση σε προβλήματα (ελλείψεις, τμήματα, κλπ).

Αργοστόλι 8 Σεπτέμβρη 2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας