Ανακοινώσεις για τις απολύσεις από ΕΛΜΕ και Ένωση Γονέων Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 10:16

Ανακοινώσεις για τις απολύσεις από ΕΛΜΕ και Ένωση Γονέων Αργοστολίου

Ανακοίνωση της ΈΛΜΕ Κεφαλονιάς  

Η Εισήγηση του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ

στη σύσκεψη για τις εξελίξεις στην παιδεία και γενικότερα στο δημόσιο τομέα

Να ανακληθούν οι απολύσεις!!!

Παιδεία για το λαό κι όχι για τα μονοπώλια.

Με μαζική συμμετοχή φορέων αλλά και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιούλη η σύσκεψη της ΕΛΜΕ-ΚΙ για τις απολύσεις και τις εξελίξεις σε εκπαίδευση – κράτος. Παραβρέθηκε η Βουλευτής του Νομού, σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια Ιονίων και Δήμο Κεφαλονιάς, οι Πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, των Ενώσεων Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλονιάς – Ιθάκης και εκπρόσωπος από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ. Χαρακτηριστικό της σύσκεψης η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ, ακόμη κι από άλλες περιοχές που βρίσκονται στην Κεφαλονιά για διακοπές, καθώς επίσης γονέων και μαθητών.

Στη εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ αναφέρθηκε στον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ως κριτήρια την ανταγωνιστικότητα – κερδοφορία του κεφαλαίου: με φθηνό εργατικό δυναμικό, ιδιωτικοποιήσεις και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φοροαπαλλαγές για τα μονοπώλια και χαράτσια για το λαό.

Η τρομοκρατία που ασκείται, είπε, και που ζήσαμε με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, του μετρό και των ναυτεργατών δεν είναι παρέκκλιση από την αστική δημοκρατία αλλά είναι η μορφή άσκησης της αστικής δημοκρατία σε συνθήκες κρίσης.

Έχουμε καθήκον, τόνισε, να ερμηνεύσουμε τις απολύσεις των συναδέλφων που ντύνονται με το πέπλο της κινητικότητας. Η κινητικότητα είναι μία ελευθερία του Μάαστριχτ που λέει ότι προκειμένου να υπηρετηθεί η κερδοφορία φτιάχνεις ή καταργείς δομές, μετακινείς ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως, καμία δύναμη δε μπορεί να πει «δεν άκουσα δεν ξέρω».

Οι αλλαγές στο κράτος διαμορφώνουν μια πιο μικρή κρατική μηχανή, πιο άμεσα στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη δεν πρέπει να μιλάμε για διάλυση της εκπαίδευσης αλλά για βίαιη προσαρμογή της στις νέες ανάγκες των μονοπωλίων.

Οι πυλώνες των αναδιαρθρώσεων έχουν καθοριστεί πριν την κρίση και τα μνημόνια, από τη λευκή βίβλο της ΕΕ για την παιδεία: τέλος στην εγκυκλοπαιδική μόρφωση, στροφή σε τεχνική επαγγελματική – μαθητεία - δια βίου κατάρτιση με διείσδυση του ιδιωτικού τομέα και διάφορες μορφές (τυπική – άτυπη), είσοδος χορηγών – επιχειρηματιών, ΜΚΟ, ευέλικτα προγράμματα, ελιτίστικη γενική παιδεία με αριστεία / καινοτομία, αξιολόγηση και σκληρό εξεταστικό.

Γι’ αυτό είναι λάθος οι συνάδελφοι, είπε, να ρωτούν και να ψάχνουν «από πού θα μού ’ρθει». Η κίνηση είναι κυκλωτική και είναι από παντού. Πρέπει να αναζητήσουμε πώς απαντάμε στην επίθεση.

Το κεφάλαιο ζητά βασικές δεξιότητες: γραφή – ανάγνωση και διαμορφώνει πιο φθηνό ευέλικτο δυναμικό.

Οι απολύσεις των αναπληρωτών θα συνδεθούν με τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ με 400 ευρώ, οι απολύσεις σε ΕΠΑΛ με προσλήψεις ωρομισθίων, 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ / ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εθελοντισμό, κοινωνικούς συνεταιρισμούς (πχ φύλακες) - security κλπ

Οι εξελίξεις στο Τεχνολογικό Λύκειο βρίσκονται μόλις στην πρώτη φάση. Ακολουθούν το γενικό Γερμανικό μοντέλο: 2 μέρες σχολείο – τρεις τζάμπα δουλειά. Εξελίξεις θα έχουμε και στο Γενικό στην κατεύθυνση που περιγράψαμε.

Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις συνεχίζονται αλλά οι νέες θα έρθουν με την αυστηρή εφαρμογή των 27 μαθητών ανά τμήμα, των 15 ανά κατεύθυνση κλπ. Έτσι θα τελειώσουν με Μεσοβούνεια, Πάστρα, Αγία Θέκλη, ακόμη και η θετική κατεύθυνση των Κεραμειών δε θα μπορέσει να λειτουργήσει. Το ίδιο με τις επιλογές μαθημάτων. Στα ΕΠΑΛ εντοπίζεται ήδη μαθητές να φεύγουν (Αργοστόλι) ή λόγω αβεβαιότητας να μη γράφονται (Ιθάκη).

Είναι σημαντικό να ανοίξει το μέτωπο για τις μεταφορές: Δε μπορεί να υπάρξει μοντέλο ευέλικτου – διαφοροποιημένου σχολείου με γεωγραφική κατανομή και σταθερές μεταφορές.

Να κάνουμε τώρα υπόθεση του κινήματος τις ιατρικές εξετάσεις των μαθητών.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ – ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΛΛΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ – ΕΕ.

Χρειάζεται ενιαία απάντηση δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους απολυμένους (καθηγητές – φύλακες – καθαρίστριες – δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους / εργάτες).
  • Αλληλεγγύη στους μαθητές.
  • Κοινωνική συμμαχία.
  • Ρήξη με την πολιτική αυτή, διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
  • Να ανοίξουμε το τι σχολείο θέλουμε – η στρατηγική για το νέο σχολείο δεν έχει αμφισβητηθεί συνολικά από ΟΛΜΕ.
  • Να μην ψάχνουμε πώς θα γίνει η απόλυση: όλοι για έναν – ένας για όλους.

ΌΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. Είναι ότι πιο επικίνδυνο και ανοίγει από την κυβέρνηση μαζί με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Τα φαινόμενα θα ενταθούν. Πρέπει να πούμε στο λαό «μην πιστεύετε σε ότι ακούτε στα ΜΜΕ». Όπως αποδεικνύεται και με τη συμπερίληψη των μεταπτυχιακών των ΕΠΑΛ στις απολύσεις, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη.

Μορφές δράσεις

Μετά τη μεγάλη λαϊκή απάντηση στις 11/7 και μέχρι τώρα είχαμε καθημερινά τραπεζάκι, πρωί – βράδυ για ενημέρωση του λαού και πρέπει να ευχαριστήσουμε συναδέλφους που βοήθησαν.

Η φωνή της αλήθειας ενοχλεί, το πανό ενάντια στις απολύσεις το κατέστρεψαν δύο φορές.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς (ΝΔ – Ανεξ Ελλ)– αρνήθηκε τη συζήτηση για ψήφισμα δύο φορές.

Είναι σημαντικό ότι υπήρξαν ανακοινώσεις συμπαράστασης (Εργατικό Κέντρο, Ενώσεις Γονέων κλπ). Το πιο ουσιαστικό είναι η δύσκολη δουλειά της οργάνωσης από τα κάτω, του μετώπου με γονείς – μαθητές. Είχαμε υποδειγματική δουλειά σε ορισμένα σχολεία. Κάθε Τρίτη που υπάρχει βάρδια να παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα για ενημέρωση εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει τώρα κι όχι το Σεπτέμβρη.

Οι κινήσεις μας να είναι στοχευμένες, μαζικές. Έχουν τελειώσει οι επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα.

Ενημερώνουμε ότι αντιμετωπίστηκε, έστω πρόχειρα, το ζήτημα με το ρεύμα στα γραφεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Είναι σε κεντρικό σημείο - να τα μετατρέψουμε σε στέκι μαζί με τους γονείς.

Οι συνάδελφοι των ΕΠΑΛ να κάνουν τα σχολεία κέντρα αγώνα, με τη στήριξη της ΕΛΜΕ—ΚΙ.

Δίνουμε ραντεβού:

ü    Επόμενη Τετάρτη 31 Ιούλη: παράσταση για απολύσεις - μεταφορές – ιατρικές εξετάσεις, σε ΔΔΕ – Περιφέρεια – Δήμο – Νοσοκομείο Αργοστολίου. Προσυγκέντρωση 10 πμ στο 2ο – 3ο Γυμνάσιο.

ü    Τετάρτη 7 Αυγούστου: Συνέντευξη Τύπου για την Τεχνική Εκπαίδευση με παρόντες όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους, ειδικά από τα ΕΠΑΛ.

Είμαστε με το όπλο παρά πόδα. Θα έχουμε εξελίξεις και πρέπει να δώσουμε άμεσα κινηματική απάντηση.

Την εισήγηση ακολούθησε ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Η συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, μπροστά από την πρώην Νομαρχία, έδειξε μια λαϊκή συμπαράσταση που πρέπει να βαθύνει και να πλατύνει. Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ απεύθυνε μήνυμα στους συγκεντρωμένους και ευχαρίστησε τα τρία σχήματα που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους: α) τους Σωτήρη Μπαλλά και Μέλπω Αλεξανδροπούλου β) τους Πέτρο Μποφυλάτο και Χρήστος Χαρίτος γ) τους Γιώργο Τσιμάρα – απολυμένο εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ και Αντώνη Βασιλείου.

Αργοστόλι 25 Ιουλίου 2013

Από την Ένωση Γονέων και Κηδεμινων Αργοστολίου

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αργοστολίουκαταδικάζει το κλείσιμο του τομέα υγείας και τις απολύσεις εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ της πόλης μας. Κυβέρνηση και τρόικα προσαρμόζουν βίαια το Τεχνολογικό Λύκειο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ είναι στην ίδια κατεύθυνση με το κλείσιμο σχολείων, τμημάτων και κατευθύνσεων. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η μετατροπή των σχολικών μεταφορών και των ιατρικών εξετάσεων των μαθητών σε ατομική ευθύνη των γονιών. Το ίδιο συμβαίνει με τις σχολικές μεταφορές και τόσα άλλα. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση (ΚΕΚ, Ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ) να αυγατίσουν τα κέρδη τους, ανοίγουν το δρόμο στους επιχειρηματίες να μπουν μέσα στο δημόσιο σχολείο. Καταδικάζουν τις οικογένειες των μαθητών να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τις οικογένειες των εκπαιδευτικών, των καθαριστριών και των φυλάκων – επιστατών που απολύουν στην ανέχεια και τη χρεωκοπία. Οι πρώτες απολύσεις που γίνονται όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά συνολικά σε δημόσιο – ιδιωτικό τομέα είναι προάγγελος όσων μαζικά θ’ ακολουθήσουν.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αργοστολίουκαταδικάζει την εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, δηλαδή το πέταγμα των παιδιών εκτός σχολείου – τη μετατροπή των επιχειρήσεων σε μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος - τη τζάμπα εργασία. Αυτό είναι το «νέο σχολείο» της αγοράς! Των απολύσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ημιμάθειας, για δουλειά χωρίς δικαιώματα, για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Αυτό το σχολείο σχεδιάζουν κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης - επιχειρηματίες - Ευρωπαϊκή Ένωση, χρόνια τώρα, πριν ακόμα ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, πριν τα μνημόνια.

Κανένα φτωχόπαιδο, κανένας μαθητής να μη βρεθεί σε αδιέξοδο. Να τελειώσουν όλα τα παιδιά αυτό που ξεκίνησαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Καμιά απόλυση, να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό τούτο: Αν δεν σηκώσουμε κεφάλι, αν δεν παλέψουμε ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, αν δεν ανατρέψουμε τη σάπια κοινωνία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ανθρώπινη ζωή εμείς και τα παιδιά μας δεν πρόκειται να δούμε!

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αργοστολίουυποστηρίζει το αίτημα για μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση, μέσα από δημόσιες επαγγελματικές σχολές, βασισμένη στη στέρεη γνώση και μόρφωση που, μέχρι τα 18 χρόνια του παιδιού, θα παρέχεται από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο. Αυτή η ανάγκη προβάλλει σήμερα πιο επιτακτικά και είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, έξω από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με άλλη τάξη στην εξουσία και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής.

Απαιτούμε:

  1. Κατάργηση του πολυνομοσχεδίου.
  2. Αλληλεγγύη στους απολυμένους καθηγητές, καθαρίστριες και φύλακες και στους μαθητές που πετάχτηκαν στο δρόμο. Αλληλεγγύη σε όλους τους απολυμένους σε δημόσιο – ιδιωτικό τομέα. Τώρα ανάκληση όλων των απολύσεων.
  3. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  4. Κανένας μαθητής εκτός σχολείου - καμία κατάργηση ειδικότητας – καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείου.
  5. Όχι στο «νέο» σχολείο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης - επιχειρηματικών ομίλων, στο σχολείο της μαθητείας και της τσάμπα εργασίας.
  6. Δωρεάν – ασφαλείς μεταφορές και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλους τους μαθητές.
  7. Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του υποσιτισμού των μαθητών.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, να οργανώσουμε τον αγώνα και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία και στη ζωή.

Αργοστόλι 26 Ιουλίου 2013

Για το ΔΣ της Ένωσης

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Σπυράτος Γιώργος

Φραγκιά Χαρά