ΕΛΜΕΚΙ: Οργανώνουμε τον αγώνα - οικοδομούμε την αλληλεγγύη!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 07:21

ΕΛΜΕΚΙ: Οργανώνουμε τον αγώνα - οικοδομούμε την αλληλεγγύη!

Πέμπτη 25 Ιούλη
Σύσκεψη
Συλλόγων Γονέων, Μαθητικών Συμβουλίων, Σωματείων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα
7.30 μμ αμφιθέατρο 2ου – 3ου Γυμνασίου

Συναυλία Αλληλεγγύης
9.30 μμ Προαύλιο πρώην Νομαρχίας


Καθημερινά μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιούλη θα υπάρχει τραπεζάκι της ΕΛΜΕ-ΚΙ, στο προαύλιο της πρώην Νομαρχίας. Με έντυπο υλικό και ντουντούκα θα ενημερώνονται οι διερχόμενοι για τις εξελίξεις και θα προπαγανδίζεται η σύσκεψη και η συναυλία. Οι βάρδιες είναι 10 πμ με 12 το μεσημέρι και 8 μμ με 10 μμ. Καλούμε τους συναδέλφους να δηλώσουν συμμετοχή στις βάρδιες, να έρχονται στο στέκι αυτό και να βοηθήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει το κλείσιμο του τομέα υγείας και τις απολύσεις εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Η εξέλιξη αυτή προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που προωθούν κεφάλαιο - κυβέρνηση – ΕΕ για ψήφιση στη βουλή. Ρίχνουν μαθητές στον καιάδα και τσακίζουν τους εκπαιδευτικούς. Στον τομέα υγείας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου φέτος φοίτησαν 18 μαθητές, ενώ οι μισοί από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου εισήχθηκαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από πανελλαδικές εξετάσεις. Όλοι οι μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου βρίσκονται ξεκρέμαστοι και ουσιαστικά υποχρεώνονται να επαναλάβουν την τάξη και να κάνουν αλλαγή τομέα. Διαφορετικά, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου που εκδήλωσαν επιθυμία για τον τομέα υγείας, μαζί με όσους της Β΄ επιθυμούν να συνεχίσουν πρέπει να στραφούν στη «μαθητεία» ή σε ιδιωτικές σχολές. Δηλαδή, να πιστοποιηθούν στην εκμετάλλευση της αγοράς ή σε ΙΕΚ, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Δύο από τους συναδέλφους που είχαν οργανική θέση στο ΕΠΑΛ, στις ειδικότητες νοσηλευτικής και ραδιολογίας – ακτινολογίας, πετιούνται στο δρόμο, αφού το πολυνομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των ειδικοτήτων αυτών μαζί με άλλες 44 (συνολικά 46).

Κυβέρνηση και τρόικα προσαρμόζουν βίαια το Τεχνολογικό Λύκειο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Το κλείσιμο τομέων στα ΕΠΑΛ είναι στην ίδια κατεύθυνση με το κλείσιμο σχολείων, τμημάτων και κατευθύνσεων. Πανελλαδικά στον τομέα υγείας και πρόνοιας σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ βρίσκονται πάνω από 10.000 παιδιά. Ο τομέας υγείας και πρόνοιας είναι ο πιο μαζικός των ΕΠΑΛ με ποσοστό 20% επί του συνόλου (ο δεύτερος τομέας έχει περίπου 13%). Πρόκειται δηλαδή για «φιλέτο» που άμεσα εκχωρούν στους κεφαλαιοκράτες. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση (ΚΕΚ, Ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ) να αυγατίσουν τα κέρδη τους, ανοίγουν το δρόμο στους επιχειρηματίες να μπουν μέσα στο δημόσιο σχολείο. Καταδικάζουν τις οικογένειες των μαθητών να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τις οικογένειες των εκπαιδευτικών στην ανέχεια και τη χρεωκοπία. Οι πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών είναι προάγγελος όσων θ' ακολουθήσουν.

Ο λαός και η νεολαία να πουν ΟΧΙ στη στέρηση της δυνατότητας σε χιλιάδες παιδιά να ολοκληρώσουν το σχολείο! «Με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας» στέλνουν τα παιδιά για τζάμπα εργασία. Αυτό είναι το περιβόητο διττό σύστημα εκπαίδευσης: από το θρανίο στην εργασία χωρίς δικαιώματα και αντίστροφα. Αυτό είναι το «νέο σχολείο» της αγοράς!

Των απολύσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ημιμάθειας, για δουλειά χωρίς δικαιώματα, για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Αυτό το σχολείο σχεδιάζουν επιχειρηματίες - Ευρωπαϊκή Ένωση, χρόνια τώρα, πριν ακόμα ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, πριν τα μνημόνια.

Οι εξελίξεις αυτές αφορούν κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, κάθε υπάλληλο, φτωχό αγρότη και ΕΒΕ, κάθε άνεργο.
Κανένα φτωχόπαιδο, κανένας μαθητής να μη βρεθεί σε αδιέξοδο. Να τελειώσουν όλα τα παιδιά αυτό που ξεκίνησαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Καμιά απόλυση, να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό τούτο: Αν δεν σηκώσουμε κεφάλι, αν δεν παλέψουμε ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, αν δεν ανατρέψουμε τη σάπια κοινωνία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ανθρώπινη ζωή εμείς και τα παιδιά μας δεν πρόκειται να δούμε!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επικαιροποιεί το αίτημα για μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση, μέσα από δημόσιες επαγγελματικές σχολές, βασισμένη στη στέρεη γνώση και μόρφωση που, μέχρι τα 18 χρόνια του παιδιού, θα παρέχεται από ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο. Αυτή η ανάγκη προβάλλει σήμερα πιο επιτακτικά και είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, έξω από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με άλλη τάξη στην εξουσία και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί:

• τους φορείς του Νομού να καταδικάσουν κλείσιμο τομέων - καταργήσεις ειδικοτήτων και να απαιτήσουν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Να καταδικάσουμε τον καιάδα για τους μαθητές, τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Ένας για όλους και όλοι για έναν!
Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων!
Λαϊκή Συμμαχία για την Αντεπίθεση!

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                 Γαλιατσάτος Νικόλας