ΕΛΜΕΚΙ: Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη: Να μην κλείσει!!!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 10:14

ΕΛΜΕΚΙ: Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη: Να μην κλείσει!!!

Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη: Να μην κλείσει!!!Να συνεχίσει να λειτουργεί με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους Η κυβέρνηση, υλοποιώντας την πολιτική εκχώρησης των βιβλιοθηκών στο μεγάλο κεφάλαιο, κλείνει και την Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι. Η πολιτική αυτή, είτε εκφράζεται με το άμεσο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση είτε με τη μορφή της λειτουργίας των βιβλιοθηκών ως αποκεντρωμένων ανταγωνιστικών μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι σε διαμετρική αντίθεση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό. Σε συνθήκες καπιταλισμού, η βιβλιοθήκη απαξιώνεται πλήρως ως πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός του τόπου και λαϊκή περιουσία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σημειώνει, για μια ακόμη φορά, τον καταλυτικό ρόλο των βιβλιοθηκών που διαθέτει ο τόπος μας (Ιακωβάτειος, Κοργιαλένειος) για τη μόρφωση των μαθητών (και όχι μόνο). Σημειώνει, ακόμη, ότι παραμένουν παροπλισμένες οι σχολικές βιβλιοθήκες στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού», όπως ονομάζουν τη στρατηγική που οδηγεί τους θησαυρούς της γνώσης στα χέρια των μονοπωλίων και μετατρέπει την πρόσβαση σε αυτή από καθολικό δικαίωμα σε προνόμιο λίγων κι εκλεχτών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ως δημόσιου φορέα, που θα λειτουργεί με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά και θα παρέχει σε όλους δωρεάν πρόσβαση. Με το ίδιο πλαίσιο απαιτεί την ακώλυτη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών (και των σχολικών) και τη διασφάλιση του αγαθού της γνώσης για όλους, χωρίς διακρίσεις.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης
Γαλιατσάτος Νικόλας