ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να μην καταργηθεί το οικοτροφείο και το τμήμα μαθητικής μέριμνας της ΕΠΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 20:27

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να μην καταργηθεί το οικοτροφείο και το τμήμα μαθητικής μέριμνας της ΕΠΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ

ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας με την οποία καταργούνται οι όποιες παροχές στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών. Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται τα οικοτροφεία και τα τμήματα μαθητικής μέριμνας των σχολών 9 νοσοκομείων, ανάμεσα σε αυτά και της Κεφαλονιάς. Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο Νόμο για την «Παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ενόπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις» και την υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι μοναδικό κριτήριο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η ανάγκη αναβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των σχετικών σπουδών, ώστε οι νοσηλευτές να βγαίνουν από μία ανώτατη σχολή και να μην υπάρχει κατηγοριοποίηση στο επάγγελμα. Δεν καταργεί τους νοσηλευτές πολλών ταχυτήτων, αφού διατηρεί ένα μικρότερο αριθμό δημόσιων σχολών αυτής της βαθμίδας και τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα, που θα συνεχίσουν να βγάζουν βοηθούς νοσηλευτές και να τροφοδοτούν τις μονάδες Υγείας.

Σε αυτές τις δημόσιες σχολές έβρισκαν διέξοδο κυρίως παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τα οποία η φοίτηση στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων. Για την Κεφαλονιά η υπονόμευση της λειτουργίας του τομέα Νοσηλευτικής του ΕΠΑΛ Αργοστολίου ενίσχυε αυτή την κατάσταση. Η κατάργηση των οικοτροφείων και της μαθητικής μέριμνας σηματοδοτεί άγριες περικοπές στις ανάγκες και στο δικαίωμα των σπουδαστών για εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και σίτισης. Εδώ και χρόνια, η λειτουργία των οικοτροφείων είχε καταργηθεί στην πράξη, μέσα από την εγκατάλειψή τους και την επικράτηση άθλιων συνθηκών στέγασης σε αυτά. Τώρα το κράτος επιδιώκει να μην υπάρχει ούτε σαν τυπική υποχρέωση η παροχή στέγασης και σίτισης στους σπουδαστές.

Η θέση των νοσηλευτικών σχολών είναι σε μια ενιαία ανώτατη βαθμίδα ενός αποκλειστικά δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ενταγμένου στο Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες νοσηλευτών. Όμως η κυβέρνηση δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα συνεχίζει να διατηρεί τα διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης νοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά οδηγεί στην υποβάθμιση των παροχών προς τους φοιτητές των ΕΠΑΣ. Επιπλέον, καταργεί αυτές τις επαγγελματικές σχολές χωρίς ταυτόχρονα να ανοίγει θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε διασφαλίζει τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στις σχολές που καταργεί με το Νόμο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στέκεται στο πλευρό των σπουδαστών και των σπουδαστριών των ΕΠΑΣ και παλεύει για να μην κλείσει κανένα οικοτροφείο, για να αυξηθούν οι παροχές με δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όλους, για να εξασφαλίζονται σύγχρονοι και υγιεινοί χώροι διαμονής και αξιοπρεπής διαβίωση σε κάθε σπουδαστή. Για να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτών και από αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης, με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής σχέσης εργασίας σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία) μιας και οι ελλείψεις σήμερα σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Αργοστόλι 02/04/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Τουλάτος Παύλος