Ανακοίνωση ΕΛΜΕ-ΚΙ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 08:41

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ-ΚΙ

ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΟΥΝ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ;


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι συχνά - πυκνά το τελευταίο διάστημα μέσα από δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ καλλιεργείται ο κοινωνικός αυτοματισμός ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς, η διαίρεση και αντιπαράθεση γονέων – μαθητών – εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι τα δημοσιεύματα αυτά, αντικειμενικά, υπηρετούν τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που κάθε φορά τον υλοποιούν. Το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να θέσει ο λαός και η νεολαία είναι: ποιος ωφελείται από κάτι τέτοιο; Και δίπλα σε αυτό το κεντρικό ερώτημα πρέπει να τεθούν και μια σειρά άλλα: Ποιον εξυπηρετεί η τροφοδότηση του μηδενισμού των εκπαιδευτικών και του έργου των σχολείων; Πόσο αθώο είναι να συγκαλύπτονται / υποβαθμίζονται μια σειρά ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές; Πόσο «ουδέτεροι» είναι όσοι θολώνουν τα νερά, αποπροσανατολίζουν και διαβάλλουν; Πόσο άσχετη είναι η στοχοποίηση αυτή από την επέλαση στην εκπαίδευση, που θα οδηγήσει να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι γονείς;

Από όποια άκρη κι αν ξεκινήσει κανείς να ξετυλίξει το νήμα θα καταλήξει ότι η συκοφαντία, ο αποπροσανατολισμός και ο κοινωνικός αυτοματισμός εξυπηρετούν απόλυτα το μορφωτικό καιάδα για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αλλά και για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τρομοκρατία, προβοκάτσιες, αποπροσανατολισμός, «διαίρει και βασίλευε» ήταν και είναι συστατικά στοιχεία κάθε αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, σαν αυτής που εφαρμόζει με προσήλωση η συγκυβέρνηση με τη στήριξη όλων των δυνάμεων του σάπιου συστήματος. Τα φαινόμενα αυτά θα οξυνθούν ενόψει της εφαρμογής του βασικού μοχλού για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση του σχολείου: της αξιολόγησης που προωθούν τρόικα – κυβέρνηση – πλουτοκρατία.

Η μαζικοποίηση του μαθητικού κινήματος, η συμπόρευσή του με τις ταξικές δυνάμεις, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με το συλλαλητήριο της 6ης Μάρτη, ενοχλεί σφόδρα. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ κατάγγειλε και θα καταγγείλει ξανά κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης – χειραγώγησης στο μαθητικό κίνημα, από όλους όσους κινήθηκαν και κινούνται στη λογική του «παιδονόμου» και της «αποπολιτικοποίησης» του αγώνα. Στην πράξη τα στελέχη του σωματείου μας και η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών στάθηκαν δίπλα στους μαθητές, στον αγώνα με κάθε μορφή για τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή. Οι μαθητές απειλούνταν ακόμη και με τον εισαγγελέα, όπως προστάζει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι σε ισχύ και μέλη του σωματείου μας κατηγορούνταν ως υποκινητές. Αρκετοί από εκείνους που πρωτοστατούσαν σε απειλές, λοιδορίες και βιαιοπραγίες εναντίον των μαθητών, σήμερα «χαϊδεύουν αυτιά» προκειμένου να διαμορφώσουν εστίες αποπροσανατολιστικής έντασης, που στην πορεία θέλουν να γενικεύσουν και να ενοποιήσουν. Να μην τους επιτραπεί.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους εργαζόμενους γονείς και τους μαθητές σε συμμαχία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μέσα από την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών – μαζικών διαδικασιών, και κυρίως των Γενικών Συνελεύσεων, να κάνουμε κάθε σχολείο κάστρο αντίστασης. Να φέρουμε στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήματα. Ενάντια στην ακριβοπληρωμένη αμάθεια του «νέου σχολείου», ενάντια στο να μπαίνει το χέρι των γονιών στην τσέπη, ενάντια στις άθλιες υποδομές που καταρρέουν - στις νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων – στις μεταφορές που δεν θα υπάρχουν από Σεπτέμβρη, ενάντια στο να υπάρχει έστω και ένας μαθητής που υποσιτίζεται ή που κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, ενάντια στην αξιολόγηση του σχολείου που το μετατρέπει σε ΑΕ και του εκπαιδευτικού που τον μετατρέπει σε υποτακτικό της πολιτικής της ΕΕ. Ριζική αλλαγή συσχετισμών σε όφελος της αγωνιστικής ανάτασης σε Μαθητικές Κοινότητες, σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνδικάτα. Πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας και θα διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική.

Αργοστόλι 28/03/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Τουλάτος Παύλος