ΕΛΜΕ-ΚΙ: Τοποθέτηση για τα πρακτικά της Γ.Σ του «Απόπλου»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 10:30

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Τοποθέτηση για τα πρακτικά της Γ.Σ του «Απόπλου»

Δήλωση – αιτιολόγηση ψήφου για τα πρακτικά της ΓΣ του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Κεφαλληνίας – Ιθάκης «Απόπλους»:

Η δήλωση αφορά και τα δύο θέματα της συνεδρίασης, δηλαδή τόσο την έγκριση του οικονομικού απολογισμού, όσο και την εκλογή των μελών του ΔΣ.

Θέμα 1ο: Έγκριση οικονομικού απολογισμού

Η στάση μας τόσο για την έγκριση ενός οικονομικού απολογισμού (1ο έτος 4ης τριετίας από 16/09/2010 – 15/09/2011 και 1ου εξαμήνου 2ου έτους 4ης τριετίας από 16/09/2011-15/03/2012) όσο και η εκλογή μελών του νέου ΔΣ του Κέντρου καθορίζεται από το συνολικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε και θα κινηθεί η δράση του «Απόπλου».

Εκτιμούμε θετικά την προσφορά του «ΑΠΟΠΛΟΥ» για την πρόληψη από τις εξαρτησιογόνες ουσίες γενικά και ειδικότερα από τα ναρκωτικά. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δράση στα σχολεία και κυρίως από το γεγονός του προσανατολισμού του να παραπέμπει χρήστες σε στεγνά προγράμματα (σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω), τα μόνα ικανά να ανταποκριθούν στην απεξάρτηση. Παρά το γεγονός ότι ο βασικός χρηματοδότης του ο Κέντρου, ο ΟΚΑΝΑ, προσανατολίζεται με βάση τις πολιτικές της ΕΕ στη συντήρηση εμείς εκτιμάμε αυτό το γεγονός. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η υποχρηματοδότηση του Κέντρου δεν επιτρέπει να ανταποκριθεί σήμερα και αύριο σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες. Για παράδειγμα θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη στεγνού προγράμματος στο Νομό, με ευθύνη για όλη την Περιφέρεια.

Επομένως, με βάση όλα τα προηγούμενα, και με δεδομένο ότι ως ΔΣ η ΕΛΜΕ-ΚΙ δεν είχε μια συστηματική ολόπλευρη ενημέρωση, ψηφίζουμε λευκό για τον οικονομικό απολογισμό. Διευκρινίζουμε ότι αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους μομφή για κακή διαχείριση αλλά συνιστά πολιτική πράξη για την ανάγκη αναβάθμισης της παρέμβασης του Κέντρου.

Συμφωνούμε, επίσης, με την επισήμανση που υπάρχει στην επιστολή προς το Δήμο Κεφαλονιάς σχετικά με την ανάγκη συντονισμού μιας σειράς φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νομό σε παραπλήσιους τομείς, χωρίς πολλές φορές ο ένας να γνωρίζει τη πράττει ο άλλος. Όμως, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μια διαχειριστική παράμετρο αλλά αφορά τον προσανατολισμό από την ΕΕ, που υπηρετείται από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, σε επιμέρους εφήμερα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, με ομήρους πολλές φορές τους εργαζόμενους, με όρους ανταγωνιστής λειτουργίας, που απονευρώνουν την αναγκαία ενιαία δράση για πρόληψη και απεξάρτηση. Μόνο ένας αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν ενιαίος φορέας με αυτή την κατεύθυνση, με όλους τους αναγκαίους πόρους και τις υποδομές, με αποκλειστικά μόνιμο και επαρκές προσωπικό μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Και βεβαίως μέσα σε μια κοινωνική πραγματικότητα που δεν ωθεί στην εξάρτηση, όπως συμβαίνει σήμερα με τον καπιταλισμό.

Θέμα 2ο: Εκλογή μελών ΔΣ

Το πλαίσιο για την από δω και πέρα δράση του «Απόπλου», όπως και κάθε δομής που εμπλέκεται με την πρόληψη καθορίζεται από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου Νόμου για τα ναρκωτικά που προωθείται από ΠΑΣΟΚ– ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με την ουσιαστική σύμπνοια ΝΔ – ΛΑΟΣ.

Πρόκειται για ένα Νόμο επικίνδυνο, που νομιμοποιεί την καλλιέργεια, προμήθεια και χρήση των ναρκωτικών ουσιών, ιδιωτικοποιεί τις δομές πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Σε μια περίοδο που ο λαός και η νεολαία βιώνουν την πιο βάρβαρη επίθεση, που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ο Νόμος αντιμετωπίζει τον χρήστη σαν «ασθενή», που πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή για να «γίνει καλά», ενώ ορίζει πως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην «αυτοπροσβολή»! Γι’ αυτό καθιερώνει τη χορήγηση υποκατάστατων-ναρκωτικών ουσιών-από το ίδιο το κράτος, συντηρώντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτηση. Την ίδια ώρα τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, που αποδεδειγμένα βοηθούν το χρήστη να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά και την εξάρτηση, οδηγούνται στο κλείσιμο, λόγω υποχρηματοδότησης.

Ο Νόμος είναι ένα δηλητηριώδες όπλο στα χέρια του συστήματος προκειμένου να οδηγήσει χιλιάδες νέα παιδιά στην εξάρτηση, στην υποταγή. Οι αγώνες απαγορεύονται και διώκονται, τα σχολεία δεν έχουν βιβλία, οι μαθητές υποσιτίζονται, αλλά το μόνο που επιτρέπεται είναι η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση ναρκωτικών, η ελεύθερη καλλιέργεια χασίς!

Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος των παιδιών του λαού. Ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε την άμεση απόσυρση του εγκληματικού αυτού νομοσχεδίου και ζητάμε να πάρει θέση η ΓΣ και το ΔΣ του «Απόπλου» γι’ αυτό.

Μίλησε ο διοικητής του Νοσοκομείου εδώ για ίδρυση και στο Νομό ιατρείου υποκαταστάτων και μάλιστα είπε ότι έχει βρεθεί χώρος και θα διατεθεί προσωπικό από το Νοσοκομείο. Είναι φανερό ότι θέλουν τους νέους εξαρτημένους και κανένα πρόσχημα δε μπορεί να κρύψει αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα που το Νοσοκομείο δεν έχει τη στοιχειώδη στελέχωση σε προσωπικό το κράτος φροντίζει για τη διάδοση των ναρκωτικών. Διαμορφώνουν γκέτο, ιατρικοποιούν το πρόβλημα. Σωστά εκτιμείται στην επιστολή προς το Δήμο ότι με την πολιτική της αποποινικοποίησης (της ουσίας και όχι του χρήστη) οι ανάγκες θα μεγαλώσουν. Αλλά επιτρέψτε μια εκτίμηση: αυτή ακριβώς η πολιτική γραμμή επιβάλλει και στον «Απόπλου» στροφή σε άλλα ζητήματα (internet, αλκοόλ, ενδοσχολική βία κ.λ.π.) και να αφήσει τους ναρκομανείς στα νοσοκομεία και βεβαίως στη μεθαδόνη. Και τι είναι αυτό που ακούστηκε από τον κ. Αυγουστάτο ότι στην Ολλανδία τα ναρκωτικά διευρύνονται γιατί δουλεύουν και οι δύο γονείς; Μήπως για να νομιμοποιηθεί η αποποινικοποίηση αλλά και να δικαιολογηθεί ότι η γραμμή του κόμματός του είναι ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια;

Διαφωνούμε κάθετα με την προσπάθεια που θα καταβληθεί για το ποιος φορέας θα αναλάβει την προώθηση των υποκατάστατων. Πρέπει να υπάρξει άλλος «ρεαλισμός» που θα πει ένα καθαρό ΟΧΙ στη γραμμή της διακίνησης ναρκωτικών από το κράτος, μέσω οποιουδήποτε φορέα. Διαφωνούμε επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι εξαρτήσεις γενικά (τηλεόραση, internet κ.λ.π.) , για να υποβαθμιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών. Είμαστε αντίθετοι στο να προωθηθεί αυτή η γραμμή μέσα στα σχολεία και μάλιστα σαν στοιχείο διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος μέσω των projects κ.λ.π.

Μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Με όρους ταξικής πάλης θα αντιμετωπίσουμε τα ναρκωτικά σαν λαϊκό πρόβλημα, για την πρόληψη, την απεξάρτηση των χρηστών και την κοινωνική τους ένταξη. Μόνο σε αυτή τη βάση έχει έννοια η συμμετοχή μας στο ΔΣ. Ο Πρόεδρος - Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να γίνει συζήτηση για το Νομοσχέδιο στο νέο ΔΣ και περιμένουμε να δούμε την έκβαση. Να είναι απολύτως σαφές ότι ο δικός μας προσανατολισμός και η πορεία περαιτέρω συμμετοχής μας ή μη θα καθοριστεί από τη γενικότερη στάση του ταξικού κινήματος. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των ναρκωτικών που θα κινείται στην κατεύθυνση που εισηγηθήκαμε.

Γεωργόπουλος Διονύσης

Εκπρόσωπος ΕΛΜΕ-ΚΙ στη ΓΣ και το ΔΣ του «Απόπλου»