ΕΛΜΕΚΙ: «Για ένα ποτήρι παστεριωμένο γάλα θέλουν την ψυχή σου δικέ μου…»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 10:02

ΕΛΜΕΚΙ: «Για ένα ποτήρι παστεριωμένο γάλα θέλουν την ψυχή σου δικέ μου…»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτες τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες περί παροχής παστεριωμένου γάλατος, μέσω προγράμματος της ΕΕ, στους μαθητές. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, συνεπικουρούμενος από τους συναρμόδιούς του Υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας δήλωσε προκλητικά: «Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το υπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα».Λένε ψέματα!!! Τη στιγμή που μαζικά οι μαθητές υποσιτίζονται και τα διατροφικά σκάνδαλα δείχνουν το τι ταΐζει η καπιταλιστική κοινωνία το λαό και τα παιδιά του, μιλάνε για πρόσβαση όλων σε ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Τι όμως περιλαμβάνει το εν λόγω πρόγραμμα της (α)φιλάνθρωπης ΕΕ:
• Ποσό ενίσχυσης 0,18 ευρώ (=18 λεπτά) το λίτρο!!!, με επιλέξιμη ποσότητα τα 250 ml τη μέρα, δηλαδή περίπου 2 λεπτά του ευρώ τη βδομάδα!!!
• Η ενίσχυση δίνεται με την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο ποσό θα πληρώνεται είτε από τον ίδιο το μαθητή είτε από τις σχολικές επιτροπές (οι οποίες δεν διαθέτουν χρήματα ούτε για να αγοράζουν φωτοτυπικό χαρτί)!!!
• Επιπλέον, για να δοθεί η ενίσχυση – κοροϊδία, πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά μάνατζερ – διαχειριστής του προγράμματος (σχολική κοινότητα, σχολική μονάδα, σύλλογος γονέων, κυλικείο κ.λ.π.)!!!
• Γίνονται δεκτοί σπόνσορες (ΜΚΟ, εθελοντές κ.λ.π.) προκειμένου «το γάλα να διατίθεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή έως και δωρεάν στους μαθητές».
Μέχρι και την πείνα αξιοποιούν για να επιβάλλουν την επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων. Μέσω των τοπικών διοικήσεων θέτουν σε διαβούλευση το πρόγραμμα... Αλήθεια γιατί δήμοι και περιφέρειες δεν απαιτούν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλύψουν την αγορά του αναγκαίου γάλατος;

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει το πλαίσιο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ):
• Δωρεάν μίνι γεύμα σε όλα τα παιδιά.
• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών - μαθητών για το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
• Έξω οι σπόνσορες, οι επιχειρηματίες κι οι φιλάνθρωποι από τα σχολεία.
• Δεν είμαστε επαίτες ούτε εμείς, ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές μας. Θέλουμε να ζει ο αλός (και οι εκπαιδευτικοί) με αξιοπρέπεια από το μόχθο μας. Τον 21ο αιώνα είναι βαρβαρότητα μικρά παιδιά να τρώνε σκουπίδια ή να υποσιτίζονται!

• ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλήρη και επιστημονικά ελεγμένη σίτιση, για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους, από τις κρατικές υποδομές, χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ΜΚΟ. Είναι ρεαλιστικό, είναι άμεση ανάγκη.

• Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους φορείς των γονιών, τους εκπαιδευτικούς και το λαϊκό κίνημα στο νησί να γίνουν ασπίδα προστασίας των παιδιών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση της φτώχειας και του υποσιτισμού.

Αργοστόλι 22/03/2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Μαντζουράτος Δημήτρης