ΕΛΜΕΚΙ: Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης στα σχολεία…

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 07:40

ΕΛΜΕΚΙ: Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης στα σχολεία…

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης στα σχολεία...Ο λύκος ετοιμάζεται να φανεί – θα δράσουμε ως «πρόβατα επί σφαγή» ή θα αντισταθούμε;   Τη Δευτέρα 11/3 εμφανίστηκε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, που αφορά αποκλειστικά σχολεία (κυρίως της πρωτοβάθμιας) που εφαρμόζουν πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, για να συμπληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 13/3!!! Το ερωτηματολόγιο διακινήθηκε ηλεκτρονικά στο σύνολο των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας του Νομού, μέσω ΔΔΕ. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διευκρινίζει τα εξής:

• Η ίδια η κυβέρνηση φωνάζει ότι «έρχεται ο λύκος» και μεθοδεύει τα επόμενα βήματα ώστε να υπάρξει η μικρότερη αντίσταση στην πολιτική της. Το Υπουργείο ακολουθεί σκόπιμα την τακτική «σοκ και δέος», προκειμένου να ελέγξει αντιδράσεις και να προλειάνει το έδαφος για την αξιολόγηση. Σε συνδυασμό με το νέο πειθαρχικό σφίγγει τον κλοιό και τρομοκρατεί για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική στρατηγική ΕΕ – κεφαλαίου.

• Ανεξάρτητα αν υπάρχει η όχι στο Νομό σχολείο της δευτεροβάθμιας που να εφαρμόζει πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών το ερωτηματολόγιο είναι αποκαλυπτικό για την προώθηση της διαδικασίας αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Ιδιωτικοί οίκοι αξιολόγησης, όπως η εταιρία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ, αναλαμβάνουν να κρίνουν τα σχολεία βάσει των στόχων και των κριτηρίων που έχει καθορίσει η ΕΕ, μέσω του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δια βίου Μάθησης. Νέο σχολείο (με πυρήνα το ίδιο του το πρόγραμμα), αξιολόγηση και ανταγωνιστική λειτουργία αποτελούν αδιαίρετη οντότητα.

• Το νέο σχολείο», όπως επισημαίνεται στις οδηγίες συμπλήρωσης, «αποτελεί τη στρατηγική προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία και στοχεύει στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών και των νέων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών». Δηλαδή, ξεκαθαρίζεται ότι το πρώτο και κύριο κριτήριο είναι η ανταπόκριση σε αυτό που θεωρεί αναγκαίο η καπιταλιστική οικονομία. Σ' αυτό υπακούουν οι βαρύγδουπες εκφράσεις «ποιότητα» και «καινοτομία», ο δε όρος «κοινωνική συνοχή» σημαίνει την προσπάθεια να σκύψει το κεφάλι ο λαός και να κάνει δική του υπόθεση τη στρατηγική της πλουτοκρατίας.

• Ξεκαθαρίζεται ότι το πλέγμα δράσεων που αξιολογείται αφορά το τρίπτυχο: εργασιακές σχέσεις («κινητικότητα» και απεμπόληση κάθε έννοιας μονιμότητας) – εφήμερες και στοχευμένες δεξιότητες στη θέση της γενικής μόρφωσης – αυτοαξιολόγηση για την επίτευξη των προηγούμενων στόχων.
Ακόμη και η συμβιβασμένη ΔΟΕ καλεί σε μη συμπλήρωση του ερωτηματολόγιου αυτού και προσφέρει συνδικαλιστική κάλυψη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Οι κρατούντες (οικονομική εξουσία και πολιτικό της προσωπικό) μας αντιμετωπίζουν σαν «πρόβατα επί σφαγή». Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να αποδείξουμε ότι και πρόβατα δεν είμαστε και ικανότητα έχουμε να ξεμπερδεύουμε με τους μπαμπούλες και με τους λύκους. Η οχύρωσή μας δεν μπορεί να είναι τα αχυρόσπιτα του εργοδοτικού και συμβιβασμένου συνδικαλισμού αλλά το μπετόν αρμέ της συλλογικής και ταξικά προσανατολισμένης δράσης.
Κανένας φόβος καμία υποταγή. Οργανωμένη απειθαρχία - συσπείρωση στο συνδικάτο μας – λαϊκή συμμαχία. Αυτή είναι η δύναμή μας και πρέπει να τη δείξουμε τώρα.

Αργοστόλι 12/03/2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης        Γαλιατσάτος Νικόλας