Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους δανειολήπτες και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 09:28

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους δανειολήπτες και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε ημέρα γίνεται εντονότερο το πρόβλημα στα νησιά μας με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν από πολλές οικογένειες και μικροεπιχειρηματίες λόγω της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής η οποία ακολουθείται από την τρικομματική κυβέρνηση. Ο εκμηδενισμός των εισοδημάτων των πολιτών εξαιτίας των ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών έχει πολλαπλασιάσει τα δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο" και η απειλή κατασχέσεων των περιουσιών είναι πλέον ορατή. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων, οι βουλευτές μας κατηγορήθηκαν ότι «επιχειρούν ψευδόμενοι να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και ότι καπηλεύονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση».Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περιείχε τις εξής βασικές αρχές:


• Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας
• Μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη θα διαγράφεται οριστικά.

Η κυβέρνηση απορρίπτοντας αυτή την πρόταση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άλλη πρόταση καλλίτερη «που θα παρεμβαίνει υπέρ των δανειοληπτών πολιτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αντικειμενικά τις υποχρεώσεις τους».

Το σχέδιο νόμου, που εξαγγέλθηκε, και οι ρυθμίσεις, που περιέχει δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια στους δανειολήπτες, που έχουν δει να εξαφανίζεται το εισόδημά τους και κυρίως στους μικροεπιχειρηματίες, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και να πέφτουν στη μαύρη τρύπα της ανέχειας και της απελπισίας αφού θα αφορά μόνο «μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010 και το τωρινό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ».

Αποκλείεται από την ευνοϊκή αντιμετώπιση ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που ανήκουν στους μικροεπιχειρηματίες – εμπόρους, οι οποίοι έχουν δει την επιχείρησή τους να χάνει το 80 με 90 % του κύκλου εργασιών τους και είναι πνιγμένοι στα χρέη από την εμπορική τους επιχείρηση και το ελάχιστο που ζητούν είναι να διασώσουν το σπίτι τους.

Το ίδιο και οι μικροεπαγγελματίες, που φυτοζωούν, λόγω της μεγάλης ύφεσης, αλλά διατηρούν το «μπλοκάκι» τους με την ελπίδα να ανοίξουν οι δουλειές.
Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων, που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της Κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών, που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και των χαρατσιών, που καλούνται να πληρώσουν ως θύματα μιας πολιτικής χωρίς κατεύθυνση και χωρίς να στοχεύει στην ανάκαμψη. Τελικά, πρόκειται για ένα σχέδιο ρύθμισης στα μέτρα των τραπεζών.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει, ότι δεν γίνεται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, αν παράλληλα δεν γίνουν και γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων.

Η επίλυση της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να εξαντληθεί σε μέτρα καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος. Αντίθετα, απαιτούνται ριζοσπαστικότερες αλλαγές στα πλαίσια ενός σχεδίου προοδευτικής εξόδου από την κρίση, με βασικούς άξονες την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών και την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση, η οποία θα προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

To Γραφείο Τύπου