ΕΛΜΕ-ΚΙ: Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» και απολύσεις εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 08:44

ΕΛΜΕ-ΚΙ:  Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» και απολύσεις εκπαιδευτικών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΥΣ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ 5ΜΗΝΙΤΕΣ ΤΩΝ 625 ΕΥΡΩ

ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την «συνδρομή» που δίνουν ο Δήμος Κεφαλονιάς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συμπολίτευση (ΝΔ) και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ), στην αποδόμηση της παιδείας όπως και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων (πολιτισμός, περιβάλλον κ.ά.) στο Νομό και στα υπόλοιπα νησιά. Υλοποιούνται προγράμματα στους τομείς αυτούς μέσω διάφορων «φορέων» (επιχειρηματίες, επιμελητήρια, ΜΚΟ, σύλλογοι κ.ο.κ.) με χρηματοδότηση – καθοδήγηση της ΕΕ και του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους. Δαπανούν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου για την Κεφαλονιά (280 εκατομμύρια πανελλαδικά), με στόχο πιο γρήγορα να προχωρήσουν η ιδιωτικοποίηση και οι απολύσεις σε ότι μέχρι σήμερα καλυπτόταν από το δημόσιο.

Για το σκοπό αυτό επιστρατεύουν τον «εθελοντισμό» και στρατολογούν ανέργους με ολιγόμηνες συμβάσεις των 625 ευρώ.

Ειδικότερα για την εκπαίδευση η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις αφορούν προσφορά «κοινωφελούς εργασίας», που θα καλύπτει δράσεις από τον ευπρεπισμό προαυλίων μέχρι την ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος!!! Την ίδια ώρα που ετοιμάζονται να συγχωνεύσουν – καταργήσουν σχολεία, να οικοδομήσουν το σχολείο ΑΕ και να απολύσουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς έχουν έτοιμες δίπλα στην αυξήσεις των ωραρίων, δίπλα στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, να φέρουν στα σχολεία, μέσα στις τάξεις, φθηνό προσωπικό που, με αφεντικά ΜΚΟ και επιχειρηματίες, θα διδάσκει την «πράσινη ανάπτυξη».

Όχι μόνο δεν καταπολεμηθεί η ανεργία αλλά αντίθετα η διεύρυνση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» στην παιδεία θα είναι ανάλογη των απολύσεων μόνιμου προσωπικού και αναπληρωτών που ετοιμάζουν. Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, που θα οδηγήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων, έχει ως ένα από τα κριτήριά της την προσέλκυση τέτοιου ευέλικτου δυναμικού στα σχολεία. Η περιουσία των σχολείων (εργαστήρια, προαύλια, χώροι εκδηλώσεων, αίθουσες κ.λ.π.) αλλά και δημοτικός εξοπλισμός θα παραχωρείται στους ιδιώτες για να υλοποιηθούν τα προγράμματα. Καλό σχολείο θα είναι εκείνο που θα πρωτοστατεί στην αντεργατική – αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Αίσχος!!!

Η στρατηγική αυτή δένει απόλυτα με το νέο διαφοροποιημένο σχολείο των projects και των ευέλικτων ζωνών. Η δομή του νέου σχολείου διευκολύνει τέτοιες δράσεις, αφού το αναλυτικό πρόγραμμα που θα διδάσκεται θα ποικίλει κατ’ έτος και ανάλογα θα αλλάζουν οι εκπαιδευτικοί που θα εμπλέκονται στην εφαρμογή του. Γι’ αυτό, εξάλλου, έκλεισαν τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και υιοθέτησαν τη φωτοτυπία. Το περιεχόμενο των μαθημάτων θα ελέγχεται απόλυτα από τους σπόνσορες, που θα κάνουν πλιάτσικο στη συνείδηση των μαθητών.

Το γεγονός δένει απόλυτα και με την αποκέντρωση. Να γιατί από χρόνια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ στο θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για το σχολείο ψήφιζαν ότι «και μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού πρέπει να προσλαμβάνεται από τους Δήμους». Να γιατί η κ. Κατσέλη, ως Υπουργός εργασίας, υπέγραφε μνημόνιο με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με στόχο να «τρέξουν» τέτοιου είδους προγράμματα ενεργοποίησης της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών». Και οδηγούν το πράγμα μεθοδευμένα προς τα κάτω, εμπλέκοντας ακόμη και πολιτιστικό σύλλογο χωριού που θα κάνει 110 τέτοιες προσλήψεις. Αύριο θα προσλαμβάνουν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τους καθηγητές των παιδιών τους!!! Εκεί οδηγούν αυτές οι πολιτικές.

Να μην επιτρέψουμε να εμπαίζουν τους άνεργους. Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, με μόνιμη σταθερή εργασία και μαζικές προσλήψεις βάσει των πραγματικών αναγκών. Να διεκδικήσουμε 1400 ευρώ μεικτά για τον ανειδίκευτο εργάτη – 2000 ευρώ μεικτά για το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό. Να διεκδικήσουμε ενιαίο – επιστημονικά καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών – καμία ταξική διαφοροποίηση σχολείων και μαθητών. Να μην περάσει η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών με την οποία είναι οργανικά συνδεδεμένα και τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Αργοστόλι 21/03/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ