Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 09:30

Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

Μετά από τριψήφιο αριθμό υπογραφών και 11 δικαστικές διαμάχες η NCH φιλοδοξεί ότι στο πρώτο 6μήνο του 2019 θα ξεκινήσει την κατασκευή του ξενοδοχείου στην Κασσιόπη.

Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις στον τομέα του real estate απαιτούν υπομονή και "γερό στομάχι". Μπορεί το σίριαλ του Ελληνικού, με τις συνεχείς και απρόβλεπτες ανατροπές και καθυστερήσεις, να έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του όμως και οι επενδυτές της NCH Capital που έδειξαν ενδιαφέρον όταν το 2012 το Ελληνικό Κράτος αποφάσισε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην Κασσιόπη στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, είναι ακόμη στο "περίμενε", έχοντας δαπανήσει έως τώρα σημαντικά κεφάλαια για γραφειοκρατική ρουτίνα αλλά και δικαστικές διαμάχες.

Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

Όπως ανέφερε σε Συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στην Κέρκυρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος και υπεύθυνος για την Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια της NCH Capital, Ανδρέας Σάντης, ήδη μέχρι σήμερα έχουν συμπληρώσει τριψήφιο αριθμό υπογραφών αλλά και 11 δικαστικές διαμάχες, για ένα έργο που δεν έχει ακόμη αρχίσει. "Δεν πήγαμε από μόνοι μας να δημιουργήσουμε αυτό το έργο, ανταποκριθήκαμε σε μία μια πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου σε μία περίοδο όπου ο περισσότερος κόσμος, είτε αυτός ήταν Έλληνες επενδυτές είτε ξένοι, γύριζε την πλάτη στην Ελλάδα. Αν αυτή είναι η συμπεριφορα που ένας επενδυτής ξένος αντιμετωπίζει στην Ελλάδα διερωτώμαι γιατί πρέπει να τρέχουμε να φέρουμε επενδυτές όταν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους επενδυτές που έχουν έρθει".

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Σάντης αναφέρθηκε στην στάση που έχει κρατήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο δήμαρχος Κέρκυρας αλλά και τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει το έργο και τόνισε ότι Περιφέρεια και Δήμος αλλά μικρές ομάδες πολιτών (σ.σ. εξι ατόμων) "έχουν πάει το έργο 11 φορές στα δικαστήρια και τις 11 δικαιωθήκαμε. (...) Με τον δήμαρχο δυστυχώς άλλα λέμε κατ' ιδίαν και άλλα δημόσια".

Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

"Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις αλλά η περίπτωση η δική μας μου θυμίζει αυτή του Costa Navarino. Όλοι θυμόμαστε τις αντιδράσεις που υπήρχαν όταν κατασκευάζονταν και πόσο σήμερα έχει αλλάξει τον τουρισμό της Μεσσηνίας, πόσες θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα και πως έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Έτσι και στην δική μας περίπτωση πιστεύω ότι θα γίνουμε σημείο αναφοράς και θα δημιουργήσει υπεραξία για όλη την Κέρκυρα" .

Το Project Kassiopi

Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί αναμένεται σε επίπεδο κατασκευαστικού έργου να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ προσφέροντας έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής (σ.σ. τον σχεδιασμό των ακινήτων τον έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη) ότι θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας ενώ μετά την ολοκλήρωση του 500.

Από τα περίπου 500 στρέμματα που ιδιωτικοποίηθηκαν το 93% παραμένει δασικό και επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι τους οποίους την ευθύνη κατασκευής και συντήρησης έχει η εταιρεία. Το κατασκευαστικό σκέλος που αφορά περίπου το 7% αφορά στην κατασκευή ξενοδοχείου, οικιστική ανάπτυξη σε δύο περιοχές ( 21 και 19 ανεξάρτητες κατοικίες) και μία μαρίνα χωρητικότητας 60 σκαφών.

Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 90 δωμάτια και 76 ανεξάρτητες σουίτες (2 και 3 υπνοδωματίων) καθώς και χώρους εστιατορίων και ευεξίας. Η NCH βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συζητήσεις με 4 διεθνείς αλυσίδες διαχείρισης ξενοδοχείων και αναμένεται να καταλήξει έως το τέλος του έτους στον συνεργάτη της που θα δώσει και το όνομα του στο ξενοδοχείο.

Στόχος είναι η διακίνηση οχημάτων να είναι ιδιαίτερη περιορισμένη καθώς θα προωθηθεί η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι επισκέπτες θα αφήνουν τα αυτοκίνητα τους σε υπόγειους και υπαίθριους χώρους στάθμευσης στην είσοδο του τουριστικού χωριού και θα συνεχίζουν είτε με ηλεκτροκίνητα είτε με ποδήλατα.

Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

Όπως ανέφερε ο κ. Σάντης αναμένεται έως το τέλος του χρόνου το έργο να έχει λάβει τις οικοδομικές άδειες ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο με εξάμηνο του 2019 να ξεκινήσει η υλοποίηση του. Στην πρώτη φάση θα ξεκινήσει η κατασκευή του ξενοδοχείου, των έργων υποδομής και της μαρίνας και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021 (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα). Η δεύτερη φάση που αφορά στην κατασκευή των κατοικιών θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Ποια είναι η NCH Capital

H NCH Capital είναι ένας επενδυτικός οργανισμός ιδιωτικών συμφερόντων ο οποίος ελέγχεται και εποπτεύεται από την Κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περίπου 25 επενδυτικά ταμεία σε αρκετούς τομείς και γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη με την αξία των επενδύσεων να υπολογίζονται στα 3 δισ. δολάρια.

Κέρκυρα: Αυτά είναι τα σχέδια της NCH για την Κασσιόπη

Αξίζει να σημειωθεί η NCH είναι ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο μέσω επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει σε Ρωσία και Ουκρανία. Στα ακίνητα πραγματοποιεί επενδύσεις σε Λατινική Αμερική, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και στην Βαλκανική. Στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην αγορά του real estate σε ότι αφορά κυρίως την τουριστική κατοικία.

To fund που έχει επενδύσει στην Κασσιόπη ελέγχεται κατά 76% από την NCH και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε ιδιώτες επενδυτές από τον Δυτικό κόσμο καθώς και ασφαλιστικά ταμεία.

news247.gr