Στη Ζάκυνθο ο Σέρβος Πρέσβης - Mέτρα για το Λαγάνα και εμπορικές συμφωνίες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 10:04

Στη Ζάκυνθο ο Σέρβος Πρέσβης - Mέτρα για το Λαγάνα και εμπορικές συμφωνίες

Ένα χρόνο μετά το τραγικό περιστατικό της άγριας δολοφονίας του 22χρονου Αμερικανού Bakari Henderson στο Λαγανά, τη Ζάκυνθο επισκέφθηκε ο Σέρβος Πρέσβης στην Αθήνα, Dušan Spasojevič προκειμένου να έχει συνάντηση τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με επιχειρηματίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης που θα αποτρέψουν ενόψει θερινής περιόδου γεγονότα όπως το περυσινό.
Ο κ. Spasojevič χαρακτηρίζοντας ως τραγική εξαίρεση τα όσα συνέβησαν πέρυσι, εξέφρασε την πεποίθησή τους πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως μέσα από τη συνεργασία όλων δεν θα κληθούμε να χειριστούμε ξανά τέτοιες καταστάσεις.
Εκείνο που κυριάρχησε ήταν η πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων κατά την περίοδο της θερινής περιόδου, γεγονός για το οποίο και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν μέσω της διοχέτευσης πληροφοριών στους εν δυνάμει τουρίστες. Στάθηκε στο γεγονός πως Έλληνες και Σέρβοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία που τους συνδέουν σε όλα τα επίπεδα, ενώ προανήγγειλε πως φέτος στη Ζάκυνθο περιμένουμε από 10.000-12.000 επισκέπτες από την Σερβία.
Τον συνόδευε ο επίτιμος Πρόξενος από την Κεφαλονιά, κ. Βίκτωρας Ρουκωτάς που αποτελεί ενεργό σύνδεσμο για μια δυναμική συνεργασία με τα Ιόνια Νησιά. Επίσης με το Επιμελητήριο προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μεταξύ των δυο χωρών.

Δοκιμάστηκε πέρυσι
Επανέλαβε πως και φέτος θα υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας Σερβικής και Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να προλαμβάνονται επικίνδυνα περιστατικά. Κλιμάκια σερβικής αστυνομίας θα παρεμβαίνουν όπου εμφανίζονται προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται Σέρβοι, στη διάρκεια των θερινών μηνών, και δεν θα έχουν δικαιοδοσία σε Ελληνες πολίτες.
Σχετικά με τη μάλλον κακή φήμη γύρω από τους νεαρούς Σέρβους τουρίστες και στις συχνές εμπλοκές τους σε επεισόδια στην περιοχή του Λαγανά, ο Πρέσβης απαντά πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μεμονωμένο που δεν χαρακτηρίζει τη γενική συμπεριφορά των Σέρβων τουριστών. Ο ίδιος ανέφερε πως στο Βελιγράδι αλλά και σε άλλες σέρβικες πόλεις, έρχονται εκατομμύρια Αμερικανοί και Βρετανοί επισκέπτες και δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Κοινές συνεργασίες
Με κοινή αποδοχή της αναγκαιότητας περαιτέρω συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της προβολής των τοπικών προϊόντων, του εμπορίου και του πολιτισμού, ο κ. Spasojevic εξέφρασε την πρόθεση να γίνουν από κοινού δράσεις και σε συνεργασία με το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο που συστάθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο, να έρθουν σε επαφή έμποροι και επαγγελματίες από την Σερβία και τα Ιόνια Νησιά, με στόχο τη σύναψη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών.
Η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, και κατ΄ επέκταση το νησί μας απασχόλησε τη συζήτηση που είχαν ο Πρέσβης της Σερβίας με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φώτη Κόττη. Η συζήτηση εδραιώθηκε πάνω στο πλάνο που έχει επεξεργαστεί ο Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά διαμορφώνοντας μια πρόταση συνεργασίας του Επιμελητήριου Ζακύνθου με το Ελληνοσέρβικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Στόχος της η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ζακύνθου και Επιμελητηρίου με τον ορισμό ενός εκπροσώπου του νησιού μας στο Ελληνοσέρβικο Επιμελητήριο.
Ειδικότερα ο κ. Ρουχωτάς αναφέρθηκε “στο φόρουμ που θα γίνει για τον τουρισμό τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα γίνει πρόσκληση να συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα και οπωσδήποτε το Επιμελητήριο Ζακύνθου. Αργότερα θα γίνει μεγάλη συνάντηση που θα διοργανώσει το Επιμελητήριο στο Βελιγράδι που θα καλεστούν όλοι οι φορείς από την Σερβία. Φυσικά θα συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπ. Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος. Σαν Επιμελητήριο θα γίνει αυτή η συνάντηση ώστε να γνωρίσουν οι Σέρβοι καλύτερα τα νησιά μας.
Τέλη Αυγούστου ένα χορευτικό από την Σερβία θα επισκεφτεί Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Ταυτόχρονα μπορεί να υλοποιήσουμε σε συνεργασία από την Περιφέρεια σχολεία της Ζακύνθου να συνεργαστούν με αντίστοιχα σχολεία του Βελιγραδίου και της Σερβίας γενικότερα. Αλλά να μην ξεχάσουμε ότι και η Αστυνομία είναι παρούσα σε αυτή τη συνεργασία. Ήδη υπάρχει διεθνής Ένωση Αστυνομικών που η Σέρβικη Αστυνομία εισήλθε μέσω της Ελλάδας. Πέρσι στην Κεφαλονιά υπογράφηκε η συνεργασία μεταξύ Αστυνομιών Ελλάδας και Σερβίας. Ήδη έχω επεξεργαστεί πρόταση η οποία έχει κατατεθεί πριν 15 μέρες στην Διεθνή Ένωση Αστυνομικών στη Ζάκυνθο, ούτως ώστε οι αστυνομικοί να επισκεφτούν τον Οκτώβριο την Σερβία και την πόλη Σμετέρβο. Αργότερα θα επισκεφτούν Σέρβοι Αστυνομικοί την πανέμορφη Ζάκυνθο”.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…


ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΠΑΣΟΓΕΒΙΤΣ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

“Δεν συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική γιατί στο Βελιγράδι έχουμε 200,000 επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους που δεν είναι στο σπίτι τους. Πέρσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι ήταν μια εξαίρεση το ότι έγινε πέρσι στο Λαγανά. Μετά απ’ ότι έγινε πέρσι δεν είχαμε άλλα προβλήματα. Φέτος νομίζουμε ότι όλα θα είναι εντάξει. Συνομίλησα με τους σερβικούς τουριστικούς πράκτορες και είναι πεπεισμένοι ότι φέτος δεν θα έχουμε προβλήματα”

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

“Κάθε μέρα στην τηλεόραση βομβαρδιζόμαστε από δολοφονίες παιδιών στα σχολεία της Αμερικής. Ξαφνικά θα στοχοποιήσουμε και θα δαιμονοποιήσουμε όλα τα σχολεία της σαν χώρα; Ίδια λογική ισχύει και εδώ. Ξαφνικά ο στόχος είναι η Αγγλία και η Σερβία ή η κακή συμπεριφορά μεμονωμένα 2-3 ή 5 ατόμων έναντι ενός άλλου συνανθρώπου μας; Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση λόγω των Μέσων Ενημέρωσης παγκοσμίως και πραγματικά το τραγικό πρέπει να το παίρνουμε ως ένα σημείο μηδέν. Για αυτό ο Πρέσβης είπε ότι έχουμε μια καλή συνεργασία και με τα πρακτορεία, την αστυνομία και τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να μπορέσουμε αυτό να μην το ξαναζήσουμε”

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

“Κουβεντιάσαμε σε θέματα ασφαλείας, τόσο για την ασφαλή διαμονή των Σέρβων τουριστών όσο και για την καλή συμπεριφορά τους για όσο μείνουν στο νησί μας. Ο κ. Πρέσβης υποσχέθηκε και έδειξε διάθεση να υπάρξει καλή συνεργασία και επαφή οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούμε τόσο τον ίδιο όσο και τις υπηρεσίες της Σερβικής πρεσβείας. Στην παρούσα φάση έχουμε και μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα άλλα χρόνια. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Μουντιάλ που συμμετέχει και η ομάδα της Σερβίας και ζήτησα από τον κ. Πρέσβη να υπάρχει μια ιδιαίτερη συνεργασία γιατί καταλαβαίνεται όλοι ότι κάποιες ομάδες θα χάσουν και κάποιες θα κερδίσουν και μπορεί να έχουμε φαινόμενα πανηγυρισμών και θα θέλαμε να αποτρέψουμε φαινόμενα χουλιγκανισμού”

ΦΩΤΗΣ ΚΟΤΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

“Είναι πολύ σημαντικό το εμπορικό κομμάτι ώστε να μπορέσεις να χτίσεις το παζλ από όλες τις πλευρές και με δικές μας επισκέψεις και προμήθειες προϊόντων και με δικές σας ανταλλαγές. Ήταν στο σκεπτικό μας να έχουμε συνεργασίες με τα Διακρατικά Επιμελητήρια και ένα από αυτά είναι το Ελληνοσερβικό και μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και θα τα δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά τον Λαγανά να μην τα ομαδοποιούμε σε λαούς επειδή ζω από μικρός στον Λαγανά. Το να έχεις τόση νεολαία η οποία καταναλώνει πολύ αλκόολ και ομαδοποιείται ανά κράτος. Αν δεν υπήρχε το κράτος θα τσακωνόμασταν με περιοχές στην Ελλάδα. Έχει μια μεγάλη δυσκολία και είναι άθλος της αστυνομίας να διαχειριστεί την περιοχή”

ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΡΟΥΚΩΤΑΣ
ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

“Μαζί και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σερβίας μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα. Είχαμε συνάντηση με τους Σέρβους πράκτορες ώστε όλοι μαζί να προλάβουμε για να μην γίνει κανένα περιστατικό το καλοκαίρι, όλα κυλούν ήρεμα αλλά τουλάχιστον να δούμε για να μην γίνει κανένα πρόβλημα φέτος. Συζητάμε και οι δυο πλευρές την αύξηση του τουρισμού στη Ζάκυνθο η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τις προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπύρου Γαλιατσάτου και του Αντιπεριφερειάρχη Λ. Νιοτόπουλο. Θα δυναμώσουμε τις σχέσεις Ζακύνθου και Σερβίας με την συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ζακύνθου”.

imerazante.gr