«Θα γίνει το σπίτι του Ωνάση ξενοδοχείο; » -Οι Λευκαδίτες απορούν με τις ενέργειες Ριμπολόβλεφ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 17:25

«Θα γίνει το σπίτι του Ωνάση ξενοδοχείο; » -Οι Λευκαδίτες απορούν με τις ενέργειες Ριμπολόβλεφ

Δύο πράγματα λάτρευε περισσότερο απ' όλα στην περιουσία του ο Αριστοτέλης Ωνάσης: Το υπερπολυτές σκάφος «Χριστίνα» και το Σκορπιό.

Και τα δύο τώρα πια δεν ανήκουν στη «χρυσή» κληρονόμο της δυναστείας, Αθηνά Ωνάση, ωστόσο η κατάρα του νησιού θα τη στοιχειώνει για πάντα.

Η λαμπερή ιστορία του Σκορπιού ξεκίνησε το 1963, όταν ο τότε πιο πλούσιος άνθρωπος πλανήτη αγόρασε το νησί αντί του ποσού των 3.000.000 δραχμών. Ο Ωνάσης μεταμόρφωσε το Σκορπιό, έφτιαξε τη μαρίνα, μια μεγάλη κεντρική βίλα, εξοχικά, την αγαπημένη του ταβέρνα, ένα μικρό, ταπεινό εκκλησάκι για να προσεύχεται, ωστόσο, δεν έκανε μεγάλες παρεμβάσεις στο Σκορπιό καθώς δεν ήθελε το νησί να χάσει το φυσικό του κάλλος. Για το λόγο αυτό δεν ανεγέρθησαν πολλά κτίσματα.

Μετά το θάνατο του γιου του Αλέξανδρου πήρε την απόφαση να τον θάψει εκεί, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, όταν θα ερχόταν η ώρα. Όπως θυμούνται παλιοί του φίλοι και συνεργάτες, είχε δώσει ευχή και κατάρα στους μελλοντικούς κληρονόμους του να μην εγκαταλείψουν ποτέ το νησί.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως στο νησί στο οποίο βαπτίστηκε η Αθήνα Ωνάση το 1985 θα έμπαινε πωλητήριο από την ίδια μερικά χρόνια αργότερα. Η «χρυσή» κληρονόμος εκμεταλλευόμενη κάποια νομικά κενά -κατά άλλους παρακάμπτοντας την ουσία της διαθήκης του παππού της- πούλησε  το  2012  το  νησί στο Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος με τη σειρά του το  μεταβίβασε ως δώρο γενεθλίων στην κόρη του Καταρίνα.

Βέβαια, το κομμάτι των τάφων ανήκει ακόμη στην Αθηνά, καθώς δεν μπορεί να πουληθεί σύμφωνα με τη διαθήκη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η Αθηνά το 2012 έδειξε να μη φοβάται την κατάρα του νησιού, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους νέους ιδιοκτήτες. Μπορεί να αποφάσισαν να μετατρέψουν το Σκορπιό σε υπερπολυτελές θέρετρο για τους πολύ ισχυρούς και πλούσιους του πλανήτη,  με την ανέγερση  πολυτελών κατοικιών σε διάφορα σημεία του, ωστόσο δεν ξεχνούν ποτέ τους τάφους των Ωνάσηδων.

 Έχοντας ακούσει πολλές ιστορίες από ντόπιους, φρόντισαν με την εγκατάσταση τους στο νησί να κάνουν τρισάγιο στους τάφους για τους νεκρούς. «Η Αθηνά δεν ήρθε ποτέ στο νησί. Δεν έκανε ένα τρισάγιο στον τάφο της μάνας της, του θείου της, του παππού της» μουρμουρίζουν μέχρι και σήμερα με παράπονο οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Λευκάδας και τονίζουν με νόημα πως θα τρίζουν τα κόκαλα του Ωνάση με αυτά που γίνονται στο Σκορπιό, εννοώντας τα μπανγκαλόου προς ενοικίαση σε μεγιστάνες.

«Ακου εκεί να γίνει ξενοδοχείο το σπίτι του Αρίστου; Μωρέ θα τρίζουν τα κόκαλα του», λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι της Λευκάδας.